După cum știm cu toții, în curele de slăbire este esențial să urmezi o dietă echilibrată, suficient de sățioasă și săracă în calorii. Este foarte important, pe cât posibil, să conțină tot necesarul zilnic de nutrienți. Printre conceptele care au atras atenția publicului se numără și „alimentele cu zero calorii”. Dar ce înseamnă cu adevărat acest termen și ce se ascunde în spatele lui? În acest articol vom investiga conceptul de alimente cu „zero calorii”, vom identifica câteva exemple și vom clarifica dacă acestea sunt cu adevărat lipsite de calorii.
Termenul „alimente cu zero calorii” se bazează pe ideea că energia necesară procesării și digerării lor depășește energia pe care o conțin. Prin urmare, se crede că, odată consumate, ar putea duce la o scădere în greutate sau chiar la o „ardere” a caloriilor.
Este important să înțelegem că toate alimentele au o valoare calorică, chiar dacă este foarte mică. Chiar dacă energia necesară pentru a le digera poate depăși aportul lor caloric, impactul real asupra pierderii în greutate sau arderea caloriilor este mult mai complex.
Această legumă are o mare valoare nutritivă și, datorită conținutului mare de apă (peste 90%), este foarte benefică pentru a ne menține hidratați și sătui. Din acest motiv, este și unul dintre cele mai bune alimente pentru eliminarea toxinelor și purificarea organismului. Foarte bogat în fibre, castravetele ajută la reglarea tranzitului intestinal și la purificare în timpul dietelor de slăbit. Printre nutrienții săi se numără vitaminele A, B și C; magneziu; potasiu; și siliciu, care ajută la întărirea articulațiilor și la combaterea problemelor precum artrita.
La fel ca și castraveții, ciupercile conțin apă (până la 90%), astfel sunt o opțiune bună de adoptat în dieta de slăbire. De asemenea, au o mare valoare nutritivă și oferă vitamine din grupa B și D.
Pepenele verde este unul dintre cele mai bune fructe. Conține cea mai mare cantitate de apă, până la 93%. Prin urmare, este ideal pentru curele de slăbire. În plus, are o mare valoare nutritivă, printre care vitaminele din grupa B, vitamina A, potasiul și antioxidanții care previn îmbătrânirea. Potrivit unor studii, conținutul său de licopen ajută la prevenirea cancerului.
Sparanghelul este compus în principal din apă, aproape 95%! În plus, e bogat în nutrienți precum vitaminele din grupa B, C, E și K și minerale, precum fier, fosfor și potasiu. Conține cantități semnificative de asparagină.
Apreciate pentru cantitatea mare de vitamina C, portocalele sunt ideale în curele de slăbire, deoarece induc rapid sațietatea, efect care poate dura până la 4 ore. În plus, datorită conținutului de potasiu, magneziu si flavonoide, sunt foarte benefice pentru inimă, reducând hipertensiunea arterială și prevenind accidentele vasculare.
Salata verde cântărește puțin mai mult decât aerul. În compoziția sa, așa cum era de așteptat, predomină apa, peste 95%, și este bogată în vitamine precum A, B și C.
Un alt aliment bun este ardeiul. Fie că îl consumi crud sau integrat în diferite feluri de mâncare, ardeiul este o sursă bogată de antioxidanți.
Merele sunt foarte hrănitoare și nutritive. Întrucât corpul tău arde energie pentru digestia merelor, acestea devin o sursă și mai mică de calorii.
Spanacul este o altă legumă cu frunze verzi, încărcată cu vitamine și minerale și foarte săracă în calorii. Este bogat în vitamina K, vitamina A și acid folic și conține mai multe proteine decât alte legume. Datorită conținutului de fier, spanacul se află pe locul 1 în topul legumelor. Doar 3 căni de spanac oferă 18 mg de fier, suficient pentru a acoperi necesarul zilnic de fier.
Roșiile sunt una dintre cele mai populare legume din lume. Sunt foarte hrănitoare și conțin un compus benefic numit licopen. Cercetările au arătat că licopenul poate proteja împotriva cancerului, inflamației și bolilor de inimă.
Este important de reținut că numărul de calorii nu este singurul aspect important atunci când vine vorba de alimentație sănătoasă. Fiecare persoană are nevoie de o cantitate diferită de calorii în funcție de stilul de viață și de nevoile nutriționale.