Astenia de primăvară este un termen care descrie o stare de oboseală sau epuizare fizică și mentală, ce poate apărea la unele persoane în timpul tranziției de la iarnă la primăvară. Este adesea asociată cu schimbările sezoniere și afectează nivelul de energie, starea de spirit și concentrarea unei persoane.
Simptomele obișnuite ale asteniei de primăvară includ oboseală excesivă, lipsa de motivație, somnolență, dificultăți de concentrare, lipsa apetitului etc.
Potrivit medicilor, există mai multe teorii despre cauzele asteniei de primăvară, dar cele mai comune includ schimbările de lumină solară și nivelurile de vitamine și minerale în organism în timpul tranziției sezoniere. De exemplu, unii cercetători cred că deficitul de vitamina D, care poate fi mai pronunțat iarna și primăvara, ar putea juca un rol în apariția asteniei de primăvară.
Majoritatea dintre noi știm că simptomele asteniei de primăvară sunt clasicele dureri de cap, stare de oboseală cronică, anxietate, toate acestea fiind neplăceri provocate de sedentarismul, alimentația nesănătoasă și lipsa expunerii la lumină naturală, situații des întâlnite în sezonul rece.
„În sezonul rece, știm deja, acumulăm carențe de vitamine, toxine care se cer eliminate și o stare de oboseală generală. Primăvara nu aduce doar soare și temperaturi calde, ci și astenia de primăvară, împreună cu o slăbiciune fizică și psihică manifestată în special la vârstele extreme. Astenia apare din cauza lipsei de expunere la lumina naturală, lipsa de mișcare, dar și din cauza alimentației care este mai puțin bagată în nutrienți din cauza faptului că avem la dispoziție mai puține fructe și legume în stare crudă.”, a precizat Wasim Nazer, specialist în nutriție.
Medicul Wasim Nazer are o listă de alimente care, dacă sunt consumate frecvent, reușesc să combată efectele negative ale asteniei de primăvară.
Spanacul este recomandat împotriva asteniei datorită numărului impresionant de vitamine, săruri minerale, fibre și proteine. De pildă, vitamina C din această legumă ajută la oxigenarea organismului și a creierului pentru a te simți revigorat în fiecare zi.
Numeroase studii au demonstrat că 45 de grame de ciocolată neagră consumată zilnic, timp de două luni, combat oboseala cronică. Ei bine, polifenolii încurajează producția de serotonină din creier, substanță care conduce la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea oboselii.
L-teanina din ceai combate astenia de primăvară. Sunt suficiente trei cești de ceai pe zi pentru a îmbunătăți vigilența, memoria și timpul de reacție, spun doctorii.
Deficitul de magneziu poate fi combătut prin consumarea a cel puțin un sfert de ceașcă de semințe de dovleac pe zi. Este bine știut faptul că deficitul de magneziu acutizează simptomele asteniei de primăvară.
Carbohidrații din cerealele integrale luptă împotriva asteniei de primăvară, fiind esențiali pentru creșterea nivelului de energie din organism.
Nucile sunt bogate în acizi grași Omega 3, grăsimi sănătoase care contracarează oboseala și ameliorează simptomele de depresie ușoară.
„Măriți aportul zilnic de Omega 3 cu o porție de 1/4 ceașcă de nuci (care conține aproximativ 190 de calorii)”, este recomandarea nutriționistului Wasim Nazer.