Top cele mai bune licee din România 2022. Elevii de gimnaziu au aflat joi, 23 iunie, notele de la Evaluarea Națională, dar emoțiile nu au trecut încă. Pentru unii dintre ei urmează depunerea contestațiilor, iar după afișarea rezultatelor finale va urma etapa admiterii la liceu. Iată care sunt cele mai bune instituții de învățământ din ciclul liceal din țară în funcție de media de admitere.
Anul acesta s-a înregistrat ce mai mare rată de promovabilitate la Evaluarea Națională din ultimul deceniu. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, 82,3% dintre elevii care au susținut examenul au obținut media generală peste 5. Rata de promovabilitate cea mai ridicată au avut-o județele Cluj (92,7 %), București (91,6%) și Brăila (91%).
Județul unde s-au înregistrat cele mai puține medii de peste 5 este Teleorman (71,8%).
Elevii nemulțumiți de notele obținute la examenele de la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații pe 23 iunie, între orele 16:00-19:00 și pe 24 iunie, între orele 08:00-12:00.
Soluționarea acestora va avea loc între 24 iunie și 29 iunie, iar afișarea rezultatelor finale după soluționarea lor va fi făcută pe 30 iunie.
Notele pe care le primesc elevii claselor a VIII-a la examenele de la Evaluarea Națională pot fi definitorii pentru viitorul lor, deoarece vor avea cea mai mare pondere la admiterea la liceu.
Media de admitere la liceu 2022 se calculează astfel:
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
EN= media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a
În lista de mai jos se află un număr de 8 colegii naționale din orașe precum Iași, București, Buzău și Galați și mediile cu care se poate intra la fiecare dintre ele, în funcție de profilul ales.
Colegiul Național Emil Racoviță
Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Cluj-Napoca
Liceul Teoretic Avram Iancu Cluj-Napoca
Colegiul Național “Costache Negruzzi”
Colegiul Național, Iași
Colegiul Național “Emil Racoviță”, Iași
Colegiul Național “Sfântul Sava”
Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”
Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”
Colegiul Național “Andrei Șaguna”
Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”
Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil
Colegiul Național “Vasile Alecsandri”
Colegiul Național „C. Negri”
Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”
Colegiul Național “B. P. Hașdeu”
Colegiul Național Mihai Eminescu
Liceul pedagogic Spiru Haret
La fel ca în anii precedenți, și în acest an repartizarea elevilor la licee se va face computerizat, iar procedura va avea loc pe data de 14 iulie.
Pentru repartizarea computerizată, compania care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu a realizat, în 2017, un ghid explicativ, valabil și pentru sesiunea din acest an.
Înscrierile pentru admiterea la liceu vor debuta la 1 iulie.
Elevii vor fi repartizați la liceele de stat, în funcție de media obținută la Evaluarea Națională, dar și de media din clasele V – VIII.
Înscrierea se face doar pe baza unui dosar, care trebuie să conțină obligatoriu următoarele acte: