Există o lege în România care îi afectează pe toți cei care locuiesc la curte. Deși a fost implementată în urmă cu aproape trei ani, actul normativ este cunoscut de foarte puține persoane și cu atât mai puțin respectat de oamenii care stau la curte. Iată ce nu mai ai voie să faci, dacă locuiești la casă.
În data de 21 februaire 2021, în România, a intrat în vigoare legea nr 181/2020 sau ”Legea compostului”, care transpune o directivă europeană privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. Odată cu adoptarea actului normativ a fost interzisă arderea deșeurilor vegetale, inclusiv a frunzelor căzute, a resturilor de la tăierea copacilor, a gazonului tuns și a altor deșeuri biodegradabile.
Conform legii, persoanele fizice și juridice sunt obligate să colecteze separat deșeurile vegetale și să le pună în locuri special destinate colectării, sau să le predea unor firme autorizate pentru colectare.
Cu toate acestea, mulți români nu știu de existența acestei legi și, implicit, nu se supun rigorilor ei, continuând să ardă deșeurile din curte. Acest lucru le poate dăuna însă la buzunar, întrucât amenzile pentru nerespectarea prevederilor legale sunt usturătoare.
În cazul persoanelor fizice, sancțiunile pecuniare variază între 400 și 800 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Sancțiunile se aplică și pentru focul aprins pe domeniul privat, și pentru cele de pe domeniul public. Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile.
Citește și: Ce poți să faci, de fapt, cu frunzele de nuc toamna. Nu le mai arunca, sunt aur curat în curte
Potrivit art. 1, alin. 3 din Legea Compostului, autoritățile administrației publice locale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
Deși introducerea Legii Compostului a adus unele restricții asupra practicilor tradiționale, aceasta oferă beneficii semnificative. Scopul principal este promovarea unui mediu mai curat și mai sănătos, cu impact redus asupra ecosistemului și climatului.