În timp ce adulții apelează la medicii esteticieni pentru proceduri de reîntinerire și de înfrumusețare, pentru a atinge perfecțiunea, copiii și adolescenții se gândesc adesea să-și corecteze unele imperfecțiuni. De cele mai multe ori trăiesc cu un anumit complex, până la vârsta majoratului, deoarece nu au o discuție liberă cu părinții lor și nu sunt informați referitor la faptul că se pot face intervenții estetice și în rândul minorilor. Doctorul chirurg Iancu Morad a explicat, în exclusivitate pentru EGO.ro, care sunt condițiile esențiale pentru ca un minor să fie supus unei intervenții chirurgicale de natură estetică.
În timp ce în multe țări operațiile estetice la minori sunt interzise cu desăvârșire, iar medicilor li se poate lua licența de practică, în România sunt permise aceste intervenții, atât timp cât există semnătura părinților. Din dorința de a le face pe plac, de a compensa faptul că nu sunt mereu alături de ei, unii părinți ajung să le permită adolescenților să facă anumite operații, pe care le pot regreta mai târziu. De aceea, chirurgul estetician Iancu Morad îi sfătuiește pe părinți să se gândească extrem de mult înainte de a face acest pas pentru copiii lor. Medicul este de părere că, în cazul minorilor, operațiile estetice trebuie făcute doar pentru a corecta o imperfecțiune.
„Frumusețea nu are vârstă. De curând am avut un pacient de 90 de ani, care a apelat la o blefaroplastie. Mi-a spus că își dorește să arate un pic mai bine, puțin mai fresh, deoarece are un eveniment în familie. E foarte greu să spun care este vârsta ideală pentru ca cineva să își facă mici ajustări chirurgicale. Noi în cabinet apelăm la tratamente după vârsta de 18 ani. Într-adevăr, avem și persoane mai tinere, copii, mai ales când vorbim de malformații. Chirurgia plastică nu înseamnă numai chirurgie estetică, ci și reparatorie”, a declarat Iancu Morad pentru EGO.ro.
De altfel, medicul este de acord ca unele intervenții, cum ar fi otoplastia, adică o corectare a urechilor, să se realizeze înainte de a împlini 18 ani, însă nu este de acord cu un implant mamar sau cu o augumentare a buzelor.
„Ai adus în discuție chirurgia urechilor. Într-adevăr, anumiți părinți preferă să-și opereze copiii încă de mici, la o vârstă tânără, tocmai pentru a nu avea probleme de integrare în societate. E individual, și din cauza aceasta odată ce apelăm la chirurgie, mai ales la vârstă mai mică, trebuie să stăm de vorbă mai ales cu părinții. Trebuie decis împreună cu părinții dacă este cu adevărat nevoie de o operație estetică și mai ales când este momentul potrivit să o facă”, ne-a mai spus chirurgul plastician.
Cel mai important lucru, atunci când la mijloc este vorba de un minor, indiferent dacă este la o vârstă fragedă sau adolescent, este acela că trebuie o evaluare emoțională tocmai pentru ca pacientul minor să înțeleagă faptul că, pe lângă beneficii, există și riscuri.
„Este un domeniu delicat, mai ales când discutăm despre chirurgie reconstructivă, de chirurgia plastică la nivelul copiilor. Uneori preferăm să avem o discuție, de multe ori și cu un medic psiholog. Mai ales când discutăm cu părinții, pentru că uneori părinții, din dorința de a proteja copilul, încearcă să ia niște hotărâri nerealistice. De aceea când discutăm de operația la nivelul persoanelor mai tinere, stăm de vorbă atât cu părinții, dar și cu copilul. Trebuie să vedem exact unde este problema. De obicei sunt foarte multe consultații până luăm o hotărâre. Eu ca medic trebuie să mă gândesc foarte mult dacă merită să fac intervenția, dacă este momentul bun sau trebuie să mai aștept”, a mai declarat medicul chirurg Iancu Morad pentru EGO.ro.
Video: Daniel Bălan