Preotul Mirea Vîrtejanu, care slujește la Biserica Acoperământul Maicii Domnului, ne-a vorbit, exclusiv pentru Ego.ro, despre importanța Postului Mare, care trebuie ținut până la Sfintele Sărbători Pascale, pe data de 24 aprilie. Iată totul despre Postul Paștelui.
Părintele le transmite însă și un mesaj românilor care se grăbesc să golească magazinele, pentru a face provizii de mâncare, de teama unui posibil război:
„Nu trebuie să facem provizii de mâncare, ci de audiență la Dumnezeu”.
Preotul Mirea Vîrtejanu, de la Biserica Acoperământul Maicii Domnului, din București, ne-a vorbit despre Postul Mare, care trebuie ținut timp de 40 de zile, perioadă care face referire la postul pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de Propovăduirea Evangheliei:
„Nu toți înțeleg ce înseamnă postul. Este înfrânarea totală sau parțială de la hrana bună și îmbelșugată, mai ales de proveniență animală, carne, ouă, lapte, brânză. Duhovnicul dă însă o mică dezlegare, în cazul persoanelor foarte bolnave, diagnosticate cu leucemie, cancer, diabet, dar și bătrânilor.
Ei au voie în post să consume pește, ouă icre, lapte, brânză, pentru a nu li se agrava problemele de sănătate. Dar, nu poți renunța la post doar dacă ai o durere de cap. Vă spun însă că sunt și persoane în vârstă de 90 de ani care țin post”.
Părintele Mirea Vîrtejanu ne-a mai spus și când avem dezlegare la ulei și la vin, pe perioada Postului Paștelui:
„Este dezlegare la ulei și la vin numai sâmbăta și duminica. Dar cei care vor un post aspru pot renunța definitiv la aceste produse alimentare. Pentru întărirea trupului, poți bea, sâmbăta și duminica, câte un pahar cu vin, dar fără să exagerăm. Nu poți bea un pahar cu vin mutându-te de la o masă la alta.
Unui începător al postului nu-i poți spune însă să nu mai consume ulei, lucrurile acestea se fac treptat. V-aș sfătui să nu înlocuiți uleiul cu margarina, este dăunătoare sănătății, mai bine folosiți tot uleiul, dacă nu există altă soluție. Margarina a apărut în timpul războiului, într-o situație de disperare, iar acum e plină de chimicale”.
În această perioadă, părintele ne sfătuiește să renunțăm și la bârfă, la ceartă, să încercăm să facem pace cu cei din jur, pentru că postul nu este numai despre îndepărtarea de la mâncarea îmbelșugată:
„În Postul Mare, să lăsăm deoparte cearta, bârfa și răutatea. Să ne mai punem lacăt la gură. Postul este lăsat de Dumnezeu încă de la Adam și Eva, postul își are obârșia în Rai. Postul ne ajută foarte mult, e simbolul că-l iubim pe Dumnezeu, postul este mijlocul cel mai bun să biruim lumea în fața nenorocirilor.
Postul nu se limitează doar la mâncăruri, ci și la îndepărtarea de la orice rău, de la ceartă, lene, de la a-i face rău aproapelui nostru. Când mănânci mese îmbelșugate, trupul intră în trândăvie, cere somn, nu mai poți să te rogi cu burta mare. Când postești, trupul se subțiază, iar duhul se îngroașă, și invers. Este foarte bună postirea, este un exercițiu de virtute, de smerenie”.
Părintele Mirea Vîrtejanu ne sfătuiește să nu golim rafturile magazinelor. Și asta pentru că, în caz de situații de urgență, proviziile alimentare nu ne mai sunt de mare folos:
„Nu trebuie să ne facem provizii, ci doar de rugăciune, de audiență la Dumnezeu. Dacă ne umplem frigiderul, cu 50 de kilograme de carne, mâine-poimâine se strică, la vremuri grele se întrerup gazul și curentul. Dacă se strică toată carnea, o dai apoi la câini, să o mănânce.
Și de ce să cumperi atâta ulei? Dacă n-ai curent sau gaz, cum vei găti? Să nu ne punem nădejdea în cele pământești. Trebuie să ne facem provizii de audiență la Dumnezeu, să lumineze mințile conducătorilor lumii, să ne rugăm să înceteze orice dispută din Ucraina. Nu trebuie să ne facem provizii de mâncare, pentru situații de urgență, ci de audiență la Dumnezeu”.
Din ce cauză pornește un război? Din ambiții. Cei de sus iau decizii, iar cei de jos suferă. Dumnezeu ne-a lăsat să trăim mulți ani fericiți, în pace. Nu ne-a lăsat să facem războaie, Dumnezeu l-a lăsat pe om curat. Înainte de păcatul lui Adam, în lume toate animalele sălbatice veneau la om, erau blânde…”.
Important este, mai adaugă Părintele Mirea Vîrtejanu, și să nu-i mai judecăm pe cei care ne fac rău, să ne rugăm pentru acești oameni, mai ales acum, în Postul Paștelui:
„Să nu judecăm!”, asta spune postul. Decât să judecăm, mai bine să ne rugăm. Dacă ne rugăm la Dumnezeu, el va face dintr-o fiară un miel blând. În capitolul 7 din Sfânta Evanghelie după Matei scrie: ”Nu judecați, ca să nu fiți judecați!”. Dacă judeci, iei păcatul acelui om. Nu poți spune: ”Uite bețivul acela, un nenorocit! Dar cine ești tu să-l judeci?
Noi nu suntem Dumnezeu. Știi tu ce păcate duce acel om din familia lui? Nu avem voie să fim judecători, este un mare păcat. Pe omul rău nu îl poți convinge cu vorba bună, pentru că are pornirea rea. Dă-i omului rău din bucata ta de pâine, fă-l bun prin propriul exemplu. Dacă am fi buni nu s-ar mai întâmpla rele. Din păcate, patimile au devenit virtuți, în zilele noastre”.
Preotul Mirea Vîrtejanu a pus lucrurile în mișcare, după ce Dan Negru, a postat, anul trecut, pe Facebook, o fotografie cu micuții din Rahova, care trăiau ca-n Evul Mediu, în condiții greu de descris.
La sfârșitul lunii ianuarie, familia a revenit în casa reparată și dotată cu toate cele necesare unui trai decent, reparațiile fiind făcute și cu ajutorul primarului sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. Preotul îi mulțumește Cerului:
„În sfârșit, sunt mulțumit sufletește. Mi-era tare milă de ei, sunt copii buni, merită o viață liniștită. Tatăl lor lucrează în construcții, se străduiește, dar sunt bani puțini pentru atâtea suflete. O să am mereu grijă de ei. Mai au nevoie, de una-alta, tot timpul mai apare câteva ceva, îi vizitez des, ca să mă asigur că sunt bine, că nu le mai lipsește nimic”, ne-a mai declarat părintele Mirea Vîrtejanu, pentru Ego.ro.