Crăciunul este cea mai importantă sărbătoarea din an și asta pentru că, în zilele de 25, 26 și 27 decembrie sărbătorim Nașterea Domnului Iisus Hristos. Ajunul Crăciunului este sărbătorit pe 24 decembrie. În perioada acestei sărbători, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine tot anul. Iată mai jos câteva tradiții de Crăciun 2022 pe care este bine să le respecți dacă vrei să atragi norocul anul viitor.
Tradiții de Crăciun 2022, respectate din cele mai vechi timpuri
Data în care se sărbătorește Crăciunul a fost stabilită de Biserica Creștină încă din secolul IV. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru a concura cu nașterea zeului Soare, din tradițiile păgâne.
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, după calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de cel oficial. Bradul se împodobește cu câteva zile înainte de Crăciun, cu ornamente roșii și verzi.
Cei mici îl așteaptă an de an pe Moș Crăciun care vine încărcat cu cadouri, în seara de Ajun, pe 24 decembrie. De altfel, în Ajun de Crăciun, oamenii obișnuiesc să împodobească bradul.
O conservă de ton pare uneori ultima soluție când nu ai altceva în frigider. Dar adevărul e că poate fi începutul unei mese delicioase, rapide…
Tradiții de Crăciun 2022
Obiceiul bradului de Crăciun ar fi apărut în Germania, unde legenda spune că Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În cădere, stejarii au distrus toți copacii din prajmă, mai puțin bradul. Așa a devenit bradul un simbol. Acesta trebuie împodobit în seara de ajun.
În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun:
„Bună dimineața lui Ajun!
C-a venit într-un ceas bun
Să ne-aducă: porcii grași și unturoș
Și oamenii sănătoși
Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”.
Colindatul de Crăciun
În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii.
Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor
În Maramureș, la colindat merg și adulții, nu numai copiii.
Pe 25 decembrie, oamenii le trimit urări și mesaje de Crăciun celor dragi, cărora le transmit gândurile lor bune.
Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în case.
În tradiția creștin-ortodoxă, se spune că acela care pune vâsc în casă va avea un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.
De ajun cei care voiau să afle cum vor sta cu sănătatea în anul care urmează tăiau pe jumătate un măr. Dacă fructul avea viermi la interior, credința era că omul va fi urmărit de boală. Un măr putred însă anunța moartea.
Casa trebuie curățată lună înainte de Ajun, când nu mai au voie să dea cu mătura
Creștinii nu au voie să bea rachiu în Ajunul Craciunului.
Gospodinele prepară un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie.
Ce este bine să ai pe masa în Ajun de Crăciun
Pe 25 decembrie ia sfârșit postul Crăciunului, care durează aproximativ șase săptămâni.
Oamenii se pot răsfăța cu bucatele tradiționale de Crăciun: