Tradiții de Crăciun 2022. Ce se face în Ziua Nașterii Domnului

Tradiții de Crăciun 2022. Ce se face în Ziua Nașterii Domnului

Tradiții de Crăciun 2022. Sărbătoarea Nașterii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății și se celebrează în fiecare an pe data de 25 decembrie. Există multe tradiții și obiceiuri legate de Crăciun, iar unele dintre ele s-au păstrat peste veacuri. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă pe data de 25 decembrie.

Tradiții de Crăciun 2022. Ce se face în Ziua Nașterii Domnului

Nașterea Domnului este sărbătorită timp de trei zile, pe 25, 26 și 27 decembrie. Tradițiile legate de această sărbătoare au fost îmbogățite de la an la an. În noaptea dintre 24 și 25 decembrie vine Moș Crăciun cu tolba încărcată de daruri pentru copiii cuminți.

Una dintre tradițiile păstrate din generație în generație, respectată și astăzi, este aceea a colindului. Începând de pe 25 decembrie și până la Bobotează, copiii umblă cu „Steaua”, purtând pe cap o coroană de hârtie colorată. Prin acest cântec, cei mici vestesc Nașterea Domnului și arată cum cei trei magi de la Răsărit au fost călăuziți de stea până la locul în care Fecioara Maria îl aduce pe lume pe Fiul Domnului, la Betleem.

Tot pe 25 decembrie are loc și Vicleimul sau Irozii. Este momentul în care tinerii pun în scenă nașterea lui Hristos și șiretenia lui Irod care a poruncit uciderea pruncilor.

Potrivit tradiției, la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru ca relațiile dintre oameni să fie armonioase și pentru a atrage belșugul în case și pe ogoare.

În dimineața de Crăciun, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie. Cei care s-au spovedit, primesc Sfânta Împărtășanie și abia apoi se așează la masă cu familia.

În prima zi a sărbătorii Nașterii Domnului, la micul dejun, este bine să mâncăm pește, pentru a fi sprinteni în perioada ce urmează.

Obiceiuri respectate de Crăciun

De Crăciun, oameni obișnuiesc să trimită urări și mesaje celor dragi.

Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în case. În tradiția creștin-ortodoxă, se spune că acela care pune vâsc în casă va avea un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.

De asemenea, se spune că atât în Ajun, cât și de Crăciun este bine să nu ne certăm cu nimeni, pentru că altfel, în anul ce vine vom avea parte de mari necazuri și supărări.

O altă tradiție mai puțin cunoscută este legată de dimineața de Crăciun. În anumite zone ale țării, sunt obiceiuri urmate cu strictețe, despre care se spune că aduc sănătatea, dar și prosperitatea în casă. Pe lângă cadourile pe care le desfacem în dimineața de Crăciun, trebuie neapărat să punem o monedă de argint într-un vas cu apă curată. Datina spune că cei care se spală pe față cu această apă vor fi sănătoși anul ce vine.

Totodată, se consideră că acest obicei aduce norocul în casă și ne ajută să avem realizări și să fim mai curați din toate punctele de vedere.

A doua zi de Crăciun se Sărbătorește Soborul Maicii Domnului, iar pe 27 decembrie este Sfântul Ștefan.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.4 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *