În unele zone ale țării, tradițiile și obiceiurile legate de anumite sărbători creștine s-au păstrat neschimbate și s-au transmis din generație în generație. Este și cazul Maramureșului, una dintre cele mai căutate regiuni de către turiștii care vor să petreacă sărbători autentice, așa cum erau odinioară. Care sunt cele mai cunoscute tradiții de Crăciun în Maramureș și ce pot vedea românii care merg acolo de sărbători.
Sărbătoarea Nașterii Domnului vine, în fiecare an, cu o serie de tradiții specifice. Dacă în marile orașe, acestea s-au estompat, la sate încă se păstrează cu sfințenie. Cel mai cunoscut obicei, în toată țara, este cel al colindatului. Pe 24 decembrie, grupuri de tineri și de copii pornesc la colindat, din casă în casă, pentru a vesti Nașterea Domnului.
Citește și: Ce este bine să le dai colindătorilor de Crăciun. Când se merge cu colindul, de fapt
Pe lângă colindele clasice, se merge și cu Steaua. Obiceiul amintește de steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi către ieslea în care s-a născut Iisus. Se spune că este bine să primim colindători în casă, pentru că aceștia aduc noroc.
Tot în Ajun, gospodinele pregătesc mâncărurile tradiționale pentru masa de Crăciun. Se împodobește bradul, se decorează casa de sărbătoare, iar copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun.
În zona Maramureșului, în orașe, dar mai ales la sate, se păstrează cu sfințenie tradițiile de Crăciun, transmise din generație în generație. Copiii și tinerii merg la colindat îmbrăcați în port popular și vestesc Nașterea Domnului. Cetele de colindători se aud pe ulițele satelor până târziu în noapte. Aceștia sunt primiți și cinstiți de gazde cu mere, nuci, cozonac, vin sau horincă.
Citește și: Istoria colindelor din Ajunul Crăciunului. Aveau cu totul altă semnificație la început
Se cântă colinde cunoscute, dar și unele cântece păstorești, cum ar fi Colinda Cerbului, care nu se regăsesc în alte zone ale țării. Primii care vin la colindat sunt copiii, care cântă colinde clasice. Cetele de tineri interpretează cântece mai solemne sau cu mesaje religioase.
Mersul cu Steaua reprezintă o altă tradiție care se respectă în Maramureș. Copiii merg la colindat purtând un băț cu o stea în vârf, confecționată din hârtie colorată, iar gazdele le oferă nuci, mere, colaci sau bani.
Un obicei specific zonei de nord a țării este și Viflaimul. Acesta este o punere în scenă a unor momente biblice, în care apar mai multe personaje religioase. Printre acestea se numără Iosif, Maria, Irod, îngerul, păstorii, magii, ostașii, moartea, diavolul, moșul și străjerul. Această punere în scenă este din ce în ce mai rară, dar se păstrează în satele de pe Valea Izei.
Citește și: Când se merge cu Steaua. Care este semnificația acestui obicei
Între Crăciun și Anul Nou, tinerii se îmbracă în costume tradiționale și poartă pe cap măști confecționate din piei de oaie. Aceștia au un brâu din piele, pe care sunt agățate clopote. Tinerii merg pe stradă, făcând zgomot, iar obiceiul se spune că are rolul de a alunga spiritele rele. Acest obicei se întâlnește doar în orașul Cavnic din Maramureș.
Acesta este un dans arhaic, care se joacă în casele unde sunt fete de măritat. Cei care îl dansează poartă măști colorate și piei de animale, pentru a nu fi recunoscuți. Jocul simbolizează prezența spirituală a strămoșilor care sunt invocați, potrivit tradiției, să îi îndrume pe tineri, la începutul vieții de adulți.
Alte tradiții care se păstrează doar în anumite sate din Maramureș sunt: Herdetișurile din Văleni, Vergelul și Zânele Vestitoare.