Sărbătoare de Dragobete, 24 februarie, face parte din tradiția poporului român. Este numită și sărbătoarea iubirii, iar cei care nu sărbătoresc Valentine’s Day pe 14 februarie, abia așteaptă Dragobetele. Ce tradiții sunt de Dragobete? Iată mai jos ce trebuie să faci în această zi.
Dragobetele este, potrivit tradiției populare, un duh poznaș și capricios căruia trebuie să îi câștigi bunevoința. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că pe 24 februarie nu încalci tradiția.
Nu se sacrifică și nici nu se cumpără animale în ziua de Dragobete deoarece sărbătoarea este una a renașterii naturii.
Sărbătoarea este considerată a fi de bun augur pentru treburile mărunte din casă, dar nu și pentru treburi mari. E bine ca oamenii să evite să muncească prin ogrăzi sau la câmp de teamă că vor “ciricăi toată viața”.
Nu e bine să coși, să cârpești, să speli sau să calci în ziua de Dragobete. Singurul lucru pe care Dragobetele îl permite este să faci curat în casă, primenind căminul pentru ca anul care vine să fie unul cu belșug, cu spor și cu dragoste pentru cei care locuiesc în casă.
Citește și – Cine a fost Dragobete. Motivul pentru care ziua de 24 februarie a devenit sărbătoarea românească a iubirii
În dimineața zilei de Dragobete, fetele de la țară se îmbracă frumos și pleacă prin voi și lunci, culegând flori ale primăverii. Acum însă, se cumpără viorele, ghiocei care se agață apoi la icoane. Se spune că acest lucru le va păstra pe femei tinere și va înlătura invidia și gândurile rele îndreptate asupra lor.
Florile uscate se arunci pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene pentru ca toate relele să plece odată cu ele la vale.
În situația în care fetele găseau și fragi înfloriți, adunau buchete și spuneau, în lăutoarea fetelor, următoarele cuvinte:
„Flori de fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti”.
Tot de Dragobete, tinerii merg îmbrăcați în haine de sărbătoare, adună ghiocei și, conform tradiției, câți ghiocei aduc acasă, atâția pui de cloșcă vor avea în ogradă în timpul anului.
De asemenea, tradiția spune ca pe 24 februarie, de Dragobete, să sărutăm sau să atingem o persoanp de sex opus. Astfel, se spune că vom avea noroc tot anul, În caz contrar, credințele populare spun că vom fi tot anul singuri și nu ne vom întâîlni jumătatea decât după Dragobetele de anul viitor.