La 40 de zile după Înviere, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Este una dintre cele mai mari sărbători, fiind marcată în calendar cu cruce roșie. De această zi se leagă, de asemenea, o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie.
Ce se sărbătorește de Înălțarea Domnului 2024
Joi, 13 iunie, este marcată în calendar sărbătoare Înălțării Domnului. Aceasta pică la 40 de zile după Paște și se calculează în funcție de data Învierii Domnului. În fiecare an, Înălțarea cade într-o zi de joi. Se spune că după ce a Înviat, Mântuitorul a mai stat pe pământ 40 de zile, după care s-a ridicat la ceruri.
Înălțarea este menționată în Biblie, în cartea Faptele Apostolilor. În cele 40 de zile de după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat discipolilor săi și le-a promis că îl va trimite pe Duhul Sfânt pentru a-i îndruma.
Vezi și: Rugăciune pentru căsătorie. Cuvintele puternice pe care să le rostești, la ce sfinți să te rogi pentru îndeplinirea dorinței
Anual, pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. Este una dintre cele…
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși și catolici din România și din întreaga lume. Este o…
Până la Înălțare, creștinii ortodocși s-au salutat cu ”Hristos a Înviat / Adevărat a Înviat”. În această zi, salutul este ”Hristos S-a Înălțat / Adevărat S-a Înălțat”. Se vopsesc din nou ouă roșii pentru a fi ciocnite, iar gospodinele dau de pomană. La biserici, se organizează slujbe cu ocazia acestui mare praznic împărătesc.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului 2024
- Se spune că este bine să îți legi frunze de nuc la brâu, pentru că așa ar fi purtat Hristos atunci când s-a ridica la ceruri.
- În această zi nu este bine să dai sare cu împrumut și nici să faci focul în sobă. Dacă nu respecți aceste interdicții, se spune că vacile nu vor mai da lapte.
- Tinerii culeg frunze de alun, pe care le folosesc ca plante de leac.
- În unele zone, se împodobesc casele cu frunze de paltin. La ferestre se pun frunze de leuștean, pentru a aduce belșug.
- De la Paște până la Înălțare se spune că cerurile sunt deschise, iar cei care mor în această perioadă ajung direct în Rai, fără să mai treacă prin Judecata de Apoi.
Vezi și: Rugăciunea puternică a lui Arsenie Boca pentru ajutor imediat. Ce e bine să rostești, cuvintele care fac minuni
- După Înălțare, nu se mai seamănă nimic pe ogoare, pentru că se spune că recolta nu va fi una bogată dacă plantezi ceva după această zi.
- Se sfințesc plantele de leac, iar în unele zone ale țării oamenii se bat simbolic cu ramuri de leuștean, pentru a fi sănătoși.
- În ziua de Înălțare, nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura și nu se fac treburi casnice, fiind o sărbătoare cu cruce roșie.
- Este bine să ne rugăm, să mergem la slujbă, să dăm de pomană sau să aprindem o lumânare acasă, dacă nu putem ajunge la biserică.
- De Înălțare nu este bine să te cerți cu nimeni, să porți dușmănie sau să dorești răul cuiva.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!