Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce nu trebuie să mănânci sub nicio formă pe 14 septembrie

Ce trebuie să faci de Ziua Crucii 2023

Scris de: Daoud Andra

14 Sep. 2023

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce nu trebuie să mănânci sub nicio formă pe 14 septembrie

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Aceasta mai este numită și Ziua Crucii și se sărbătorește în fiecare an, pe data de 14 septembrie. Ziua este marcată de post aspru și rugăciune, dar și de anumite obiceiuri. Ce tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2023 se respectă cu sfințenie în fiecare an.

Ce reprezintă Înălțarea Sfintei Cruci

Ziua de 14 septembrie este una foarte importantă pentru creștinii ortodocși, marcând o mare sărbătoare. Ziua Crucii are legătură cu două evenimente solemne și extrem de importante din istoria creștinismului. Este vorba despre aflarea Crucii pe care a fost răstingnit Mântuitorul și înălțarea ei în fața poporului, de către Episcopul Macarie al Ierusalimului.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Acest eveniment a avut loc la data de 14 septembrie, anul 335. În anul 629, Sfânta Cruce a fost adusă și așezată în Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. Se întâmpla în vremea împăratului bizantin Heraclius. Înălțarea Sfintei Cruci amintește și de un moment semnificativ din viața împăraților Constantin și Elena. Cu o zi înainte de lupta cu Maxențiu, un inamic al creștinilor, împăratul Constantin a primit un semn divin.

În plină zi, el a văzut pe cer un simbol format din stele, așezate sub formă de cruce. Pe ele era inscripția ”Prin acest semn vei învinge”. Într-adevăr, împăratul Constantin a învins, iar mama sa, Elena, a poruncit să fie găsită crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci 2023

Ziua Înălțării Sfintei Cruci 2023 marchează începutul toamnei si este a doua sărbătoare din anul liturgic, care a început la 1 septembrie, prima fiind Nașterea Maicii Domnului, de pe 8 septembrie. În popor, Ziua Crucii se mai numește și Cârstovul Viilor sau Ziua Șarpelui. Se spune că după data de 14 septembrie se pot culege viile. De asemenea, după această dată, se zice că reptilele se retrag în ascunzișurile lor și nu mai ies până primăvara viitoare. Iată ce tradiții sunt respectate în popor în această zi!

  • Se adună ultimele plante de leac, care sunt aduse la biserică împreună cu flori, pentru a fi sfințite și a căpăta puteri tămăduitoare. Ulterior, aceste plante se păstrează lângă icoană.
  • Busuiocul de la biserică, sfințit în această zi, se pune în apa animalelor și a păsărilor, pentru a le feri de boli. De asemenea, fetele pun busuioc în apa cu care își spală părul, pentru ca acesta să fie bogat.
  • În Bucovina, oamenii atârnau în pomii fără rod cruci făcute din busuioc, pentru ca aceștia să rodească anul viitor.
  • În această zi se sfințesc viile și butoaiele de vin, pentru o recoltă bogată. După cules, oamenii dau foc la vița-de-vie uscată și petrec.

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

  • Credincioșii țin post negru sau cât mai aspru, pentru iertarea păcatelor și pentru vindecarea sufletului.
  • Nu se muncește, nici în casă, nici în gospodărie, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar.
  • Începând din această zi se pot bate nucii, însă nu este bine să mănânci nuci de Ziua Crucii, pentru că miezul lor are formă de cruce.
  • În popor, se crede că dacă va tuna în această zi, vom avea parte de o toamnă lungă. Dacă se adună ciorile pe garduri, va cădea bruma în curând.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *