Tradiții de Sfântul Eftimie cel Mare. Ce e bine să faci pe 20 ianuarie. Obiceiul care atrage belșugul

Iată ce e bine să faci pe 20 ianuarie!
Tradiții de Sfântul Eftimie cel Mare. Ce e bine să faci pe 20 ianuarie. Obiceiul care atrage belșugul

An de an, pe data de 20 ianuarie, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Eftimie cel Mare, așa cum este trecut în calendar. Cu toate că nu este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie, de această zi se leagă o serie de tradiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Iată ce e bine să faci în această zi. Află că un anumit obicei atrage belșugul ca un magnet!

Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV lea, în timpul împăratului Grațian. El a văzut pentru prima oară lumina zilei în Melitina, Armenia din zilele noastre.

Sfântul Eftimie cel Mare s-a născut într-o familie modestă, dar extrem de credincioasă. După ce tatăl său a trecut în neființă, cea care i-a dat viață l-a lăsat pe Sfântul Eftimie cel Mare în grija Episcopiei din Melitina.

Ulterior, când a devenit adult, acesta a devenit preot. Mai târziu, la vârsta de 29 de ani, Sfântul Eftimie cel Mare a mers la Ierusalim, iar acolo a stat împreună cu Sfântul Teoctist într-o peșteră din apropierea peninsulei Sinai.

Acolo, Sfântul Eftimie cel Mare ar fi săvârșit mai multe minuni și ar fi vindecat mulți oameni de boli. Acesta s-a stins din viață în anul 473, pe când avea 96 de ani.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie cel Mare este cunoscut de către creștini ca fiind ocrotitorul culturilor. Oamenii se roagă la el pentru a alunga vremea rea și pentru a avea recolte bogate, dar și pentru sănătate.

Tototdată, Sfântul Eftimie cel Mare mai este cunoscut și ca fiind protectorul bărbaților. Se spune că acesta îi ferește pe urmașii lui Adam de probleme și are grijă de sănătatea lor. De asemenea, femeile care își doresc să devină mame e bine să rostească rugăciunea Sfântului Eftimie pe data de 20 ianuarie.

Citește și Calendar creștin ortodox ianuarie 2024. Ce sărbători importante sunt în prima lună din an!

Rugăciunea Sfântului Eftimie cel Mare

„O, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, mare nevoitorule și cald folositorule, apucă înainte cu sfintele tale rugăciuni cele către milostivul Dumnezeu, roagă-te, îmblânzește-L, fă-L milostiv nouă celor ce cădem cu umilință la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, rănindu-te de focul dragostei Lui, ai părăsit toate deșertăciunile lumești că pe niște gunoaie, Lui ai urmat cu toată dragostea, iubindu-L mai mult decât pe toate bunătățile cele trecătoare ale lumii acesteia.

Pentru că luminându-ți ochii sufletului tău, cu toată inima ai slujit ca un înger în trup, Lui, care te-a și preamărit după multele tale trude și osteneli cu darul minunilor Sale în viață și după moarte, căci așa preamărește Dumnezeu pe cei ce-L măresc cu laudă și fapte bune.

Așadar, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, că cel ce în cer fiind neîncetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu și cu toți sfinții pentru întărirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducători și a supușilor lor, că să asculte de legile ţării, pentru întărirea fraților și a tot clerul ortodox și cinul călugăresc și pentru mântuirea tuturor drept credincioșilor creștini din toată lumea, roagă-te și pentru noi că să fim apărați de vrășmașii văzuți și nevăzuți, fii solitor și rugător pentru noi către Domnul Dumnezeu.

Izbăvește-ne de toată ispita neașteptată și de muncile cele veșnice, că să aflam mila în ziua Înfricoșatei Judecați și să ne învrednicim acelor nespuse bunătăți, privind și preamărind Lumina cea preadulce și desfătata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatălui și a Fiului și a Sfanțului Duh în veci. Amin. Și se face otpustul. Amin!”

Citește și Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Care este semnificația acestei zile VIDEO!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *