Sfântul Spirion este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, fiind marcată în calendar cu cruce neagră. Se prăznuiește în fiecare an pe data de 12 decembrie și este considerat unul dintre sfinții făcători de minuni. În popor, există o serie de tradiții de Sfântul Spiridon pe care oamenii le respectă și în prezent. Ce nu este bine să faci în această zi.
Ziua de 12 decembrie este dedicată, în calendarul creștin, prăznuirii Sfântului Spiridon. Acesta este considerat a fi un sfânt făcător de minuni, dar și protectorul cizmarilor, al cojocarilor și al ciobanilor. În plus, este considerat un mare vindecător, motiv pentru care unele biserici și spitale îi poartă numele.
Sărbătoarea Sfântului Spiridon este legată și de o serie de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii ar trebui să le respecte. Astfel, se spune că în ziua de 12 decembrie nu este bine să consumi băuturi alcoolice în exces. De asemenea, fiind o sărbătoare marcată cu cruce neagră, sunt interzise muncile în gospodărie. Pentru ca membrii familiei să fie sănătoși, în această zi nu se spală, nu se coase, nu se calcă și nu se face curățenie.
Citește și: Ce se împarte la pomană de 3 luni, 6 luni și 9 luni. Tradiții, obiceiuri și superstiții
La sate, se spune că în această zi nu este bine să se înjuge vitele, pentru că poți atrage necazurile sau bolile în viața ta. Femeile însărcinate se roagă la sfânt pentru a naște ușor și a aduce pe lume copii sănătoși, aceasta fiind una dintre cele mai importante tradiții de Sfântul Spiridon.
Povestea Sfântului Spiridon începe în Cipru, în anul 270. S-a născut într-o familie modestă și a trăit în perioada în care era împărat Constantin cel Mare. A dus o viață simplă, fiind păstor, și a rămas văduv când era foarte tânăr. După pierderea soției, a ales calea bisericii și s-a călugărit. În vremea împăratului Maximian, Spiridon a fost arestat și exilat.
A reușit să se convertească la ortodoxism, dar în anul 348 a murit, tot în Cipru. Moaștele sale au ajuns ulterior la Constantinopol, apoi în Serbia. În prezent, racla cu moaștele sale se află la o biserică ortodoxă din insula grecească Corfu. Despre minunile pe care se spune că le-a înfăptuit Spiridon se povestește în multe lucrări religioase.
„Mergând Sfântul Spiridon la Sfântul Sinod cel dintâi, a toată lumea de la Niceea și, rămânând la o gazdă oarecare, pizmăreții arieni au tăiat noaptea în taină capetele celor doi cai ai lui, pe care îi avea cu sine la drum. Făcându-se ziuă și văzând sluga lui răutatea ce se făcuse de eretici, a spus Sfântului Spiridon. Iar el, nădăjduind spre Dumnezeu, a poruncit slugii ca să pună capetele tăiate la locul lor și slugă, făcând degrabă ceea ce i se poruncise, a lipit capul calului celui alb, din greșeală, la cel negru și al celui negru la cel alb și îndată au înviat caii și au stat pe picioarele lor. Apoi a mers Sfântul Spiridon cu dânșii pe drumul său. Poporul se mira văzând un lucru ca acela, cum calul cel negru are cap alb și calul cel alb are cap negru, de care minune ereticii s-au rușinat.”, scrie Doxologia, cu privire la una dintre minunile pe care se spune că le-a înfăptuit Sfântul Spiridon.