Tradiții în prima zi de Paște. Obiceiul care aduce noroc

Paștele este cea de-a doua sărbătoare importantă din an, după Crăciun, și este ziua în care sărbătorim Învierea Domnului Isus Hristos
Tradiții în prima zi de Paște. Obiceiul care aduce noroc

Anul acesta, Paștele pică pe 16 aprilie, când creștin ortodocșii sărbătresc Învierea Domnului Isus Hristos. Atât săptămâna de dinainte de Paște, numită Săptămâna Patimilor, cât și cea de după, Săptămâna Luminată, sunt extrem de importante. Există mai multe tradiții în prima zi de Paște, pe care românii din diferite zone ale țării le respectă.

Obiceiuri pe care trebuie să le luați în considerare

Paștele este cea de-a doua sărbătoare importantă din an, după Crăciun, și este ziua în care sărbătorim Învierea Domnului Isus Hristos. Anul acesta, pe 16 aprilie, românii vor respecta tradițiile așa cum o fac an de an. Iată tot ce trebuie să știți despre această sărbătoare.

Citește și: Rețete de pește pentru zilele cu dezlegare din postul Paștelui. Ce trebuie să adaugi ca să iasă ca la restaurant

Tradiții în prima zi de Paște

  • Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă dintr-un izvor
  • în apa cu care familia se spală pe față, se pune un ou roşu şi un ban de argint. Se face asta pentru ca ei să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă,.
  • Argintul din apă înseamnă noroc la bani.
  • Imediat ce s-au întors de la biserică, de unde au luat anafură, membrii familiei trebuie să mănânce un ou fiert roșu, dar și pască
  • În unele zone din ţară, în dimineața primei zile de sărbătoare, copiii cu vârsta de până la 9 ani, merg la casele vecinilor și rudelor pentru a-i anunța de Învierea Domnului.
  • Fiecare copil primește de la gazdă câte un ou roșu.
  • Oamenii obișnuiesc să ia o linguriță de Paști sau vin cu pâine sfințite, dimineața, înainte de micul dejun.
  • Se spune că la sate, băieţii se pot duce în ziua de Paşte cu flori la casa unde locuiește fata cea dragă Dacă sentimentul este reciproc, atunci fata îi oferă băiatului un ou roșu.
  • se spune că ar trebui să priviţi într-un vas cu apă, dintr-o cană nouă, pentru a avea o vedere bună
  • se spune că ar fi bine să aşezaţi o bucată mică de fier sub prag. Astfel, casa va fi ocrotită de rele
  • Dacă prima persoană care vă intră în casă de Paşte este bărbat, veţi avea noroc tot anul.
  • Se spune că la masa de Paște trebuie să mâncaţi mai întâi un ou, pentru că el aduce sănătate pe parcursul anului
  • La masa de Paște se mănâncă pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.
  • Şi cel mai important, în ziua de Paşte se pare că nu este bine să dormiţi, pentru că în restul anului veţi fi somnoroşi, veţi avea ghinion.

Rugăciune în prima zi de Paște, pentru ocrotirea familiei

„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet. Și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale. Și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în RAI.

Citește și : Postul Paștelui 2023. Cât durează de fapt și de ce este considerat cel mai dificil post pentru credincioși.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Tradiții în prima zi de Paște
Tradiții în prima zi de Paște

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele. Suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa Doamne, primeste umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima.

Care împreună cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut înviat din morți si la Înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Citește și: Ce mănâncă preoții, măicuțele și călugării în Postul Paștelui

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *