Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Postul Paștelui, pentru că amintește de răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce și moartea lui pentru iertarea păcatelor omenirii. Această zi mai este cunoscută ca Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Foarte mulți credincioși obișnuiesc astăzi să țină post negru în semn de respect pentru umilințele îndurate de Mântuitor. Vinerea Mare este o zi încărcată de tradiții și obiceiuri. Printre ele se numără și trecutul pe sub masă la biserică. Iată ce semnificație are acest gest de fapt.
Vinerea Mare este o zi dedicată postului negru și rugăciunii, întrucât este cea mai mare zi de doliu a creștinătății. În această zi, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit. Prin suferința Lui și sacrificiul suprem pe care l-a făcut a luat pe umerii Săi păcatele întregii omeniri.
În Sfânta şi Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricosatoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, adică: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, sulița, crucea și moartea.
În această zi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. În bisericile din toată țara, preoții așează o masă mai înaltă în mijlocul lăcașului de cult pe care se pune Sfântul Epitaf – o bucată de pânză, in, mătase sau catifea pe care este imprimată sau pictată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului.
Credincioşii trebuie să treacă de câte trei ori pe sub această masă, ceea ce reprezintă numărul de zile care trec până la învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Acest gest simbolizează intrarea în mormânt împreună cu Iisus Hristos, urmată învierea alături de El. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii.
Atunci când trec pe sub masă, mulți creștini ignoră un detaliu important. Iată cum se trece, de fapt, corect pe sub masă.
„Creștinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de venerație întru suferința și moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt.
Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi. Se face într-o poziție în care toți creștinii vor să arate o maximă pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt, astfel încât să se înțeleagă că toți conștientizează că El a murit nu din vinovăția lui, ci ca să absolve în fața lui Dumnezeu propria noastră vinovăție, a fiecăruia în parte”, a explicat preotul Nicolae Crângașu, potrivit dcnews.ro.