Vineri, 1 decembrie, este, fără îndoială, una dintre cele mai importante zile din an pentru noi, asta pentru că celebrăm Ziua Națională a României. Există foarte multe tradiții și obiceiuri legate de acest eveniment istoric, dar, dacă nu îţi vine niciunul în minte, te ajutăm noi. Află ce se face de 1 Decembrie!
An de an, pe data de 1 decembrie, sărbătorim Ziua Națională a României. În mai multe orașe importante ale țării se organizează parade militare, depuneri de coroane pentru militarii care și-au pierdut viața în lupta pentru unire, dar şi alte manifestări socio-culturale.
Mii de oameni asistă la evenimente, dar, din păcate, puțini dintre ei știu exact ce se celebrează, de fapt. Ei bine, în urmă cu 105 ani, pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat proclamaţia prin care s-a declarat unirea Transilvaniei cu România.
Astfel, s-a întregit teritoriul naţional, după ce, tot în acel an, pe 27 martie, Barasabia s-a unit cu ţara. De asemenea, Bucovina a făcut același pas pe data de 28 noiembrie. Prin urmare, Transilvania a fost practic ultimul teritoriu al ţării pe care românii l-au obținut în urma luptelor din Primul Război Mondial.
Ziua Națională a României este celebrată atât de românii din țară, cât şi de cei din diaspora. Este un moment de mândrie, de patriotism, dar și o sărbătoare în toată regula, marcată de numeroase tradiții și obiceiuri.
În primul rând, la începutul zilei, așa cum spuneam și mai sus, oamenii asistă la paradele de 1 Decembrie. Cei ce locuiesc în mediul rural și nu pot ajunge la evenimente, pot urmări la televizor parada din Capitală, unde, anul acesta, vor defila peste 1.500 de militari în Piața Arcul de Triumf.
Citește și Mesaje de Ziua Națională a României. Cele mai frumoase urări și felicitări de 1 Decembrie!
Un alt obicei este legat de credință. În mai multe catedrale și biserici din România se organizează, de Ziua Națională, o slujbă specială care poartă denumirea de ”Te Deum”.
În cadrul acesteia se pomenesc eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918. Totodată, se depun coroane de flori la monumentele acestora din toată România.
Iată și alte tradiții de Ziua Națională a României:
Citește și Ce sărbătoresc românii de 1 Decembrie. Istoria Zilei Naționale!