Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2023. Ce e bine să faci pentru a fi ferit de boli și necazuri

Ce este bine să faci în această zi și ce să eviți

Scris de: Daoud Andra

01 Oct. 2023

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2023. Ce e bine să faci pentru a fi ferit de boli și necazuri

1Acoperământul Maicii Domnului reprezintă una dintre cele 7 sărbători dedicate Fecioarei Maria în calendarul ortodox. Aceasta are dată fixă și este marcată în calendar cu cruce roșie. De această sărbătoare se leagă și o serie de obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie în popor. Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2023 – ce este bine să faci în această zi și ce să eviți.

Ce reprezintă Acoperământul Maicii Domnului

Cultul pentru Fecioara Maria datează încă din primele secole creștine. Acesteia îi sunt dedicate mai multe sărbători în calendarele creștine. Este considerată o figură marcantă pentru Biserică, atât de către ortodocși, cât și de către catolici. Sărbătorile închinate Fecioarei Maria sunt:

  • Nașterea Maicii Domnului
  • Adormirea Maicii Domnului
  • Intrarea în Biserică sau Aducerea Maicii Domnului la Sfântul Templu, numită și Ovidenie sau Vovidenie
  • Acoperământul Maicii Domnului
  • Soborul Maicii Domnului
  • Buna Vestire
  • Izvorul Tămăduirii (prima vineri după Paște)

Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an, pe data de 1 octombrie. Este una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei, fiind marcată în calendar cu cruce roșie. Sfântul Acoperământ era, de fapt, vălul pe care Maica Domnului îl purta și pe care l-a întins pentru a proteja omenirea, potrivit credinței creștine.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Acoperământul Maicii Domnului 2022
Icoană care simbolizează Acoperământul Maicii Domnului

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2023

Sărbătoarea amintește de un moment important din istoria creștinismului. În secolul al X-lea, Fecioara Maria a mers la o biserică din Vlaherne, Constantinopol, împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și cu mai mulți sfinți și îngeri. Maica Domnului a stat o vreme în mijlocul bisericii, cufundată în rugăciune, după care și-a întins vălul peste credincioși, ca și cum ar fi vrut să îi protejeze.

Momentul este marcat în calendar în prima zi a lunii octombrie și este o zi extrem de importantă pentru credincioși. De această sărbătoare se leagă și o serie de tradiții.

  • Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se muncește în această zi, nici în casă, nici în gospodărie sau la câmp.
  • În popor, sărbătoarea se mai numește și ”Pocroave”. Se spune că ogoarele se pregătesc pentru sezonul rece, iar pământul se acoperă cu brumă.
  • Se crede că dacă ții post de această sărbătoare, vei fi ferit de boli, necazuri și înec. Credincioșii sunt îndemnați să postească măcar până la amiază.
  • Fetele care au părul rar se roagă în ziua de Acoperământul Maicii Domnului să aibă o podoabă capilară mai bogată.
  • În unele zone din țară, se stropesc vitele cu agheasmă, pentru a fi ferite de boli.
  • Femeile fac plăcinte de post, cu mere sau cu dovleac, pe care le împart celor care le trec pragul.
  • Se spune că nu este bine să îți tai părul în această zi. Dacă te tunzi, se crede că părul poate fi folosit pentru farmece.
  • Fetele care se roagă la Maica Domnului vor fi binecuvântate de aceasta și vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Rugăciunea specială care se citește în această zi

Cu ocazia acestei sărbători, se citește o rugăciune specială, mai precis ”Acatistul Maicii Domnului de la Vlaherne”. Este o rugăciune formată din 12 condace, iar primul dintre acestea sună în felul următor:

”Împărătesei celei alese mai înainte de veci, Împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!” (sursa: Doxologia)

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *