1Acoperământul Maicii Domnului reprezintă una dintre cele 7 sărbători dedicate Fecioarei Maria în calendarul ortodox. Aceasta are dată fixă și este marcată în calendar cu cruce roșie. De această sărbătoare se leagă și o serie de obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie în popor. Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2023 – ce este bine să faci în această zi și ce să eviți.
Cultul pentru Fecioara Maria datează încă din primele secole creștine. Acesteia îi sunt dedicate mai multe sărbători în calendarele creștine. Este considerată o figură marcantă pentru Biserică, atât de către ortodocși, cât și de către catolici. Sărbătorile închinate Fecioarei Maria sunt:
Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an, pe data de 1 octombrie. Este una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei, fiind marcată în calendar cu cruce roșie. Sfântul Acoperământ era, de fapt, vălul pe care Maica Domnului îl purta și pe care l-a întins pentru a proteja omenirea, potrivit credinței creștine.
Sărbătoarea amintește de un moment important din istoria creștinismului. În secolul al X-lea, Fecioara Maria a mers la o biserică din Vlaherne, Constantinopol, împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și cu mai mulți sfinți și îngeri. Maica Domnului a stat o vreme în mijlocul bisericii, cufundată în rugăciune, după care și-a întins vălul peste credincioși, ca și cum ar fi vrut să îi protejeze.
Momentul este marcat în calendar în prima zi a lunii octombrie și este o zi extrem de importantă pentru credincioși. De această sărbătoare se leagă și o serie de tradiții.
Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni
Cu ocazia acestei sărbători, se citește o rugăciune specială, mai precis ”Acatistul Maicii Domnului de la Vlaherne”. Este o rugăciune formată din 12 condace, iar primul dintre acestea sună în felul următor:
”Împărătesei celei alese mai înainte de veci, Împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!” (sursa: Doxologia)