Trecerea în noul an este motiv de sărbătoare în multe țări din lume. Anul Nou vine, în România, cu o serie de superstiții de care se ține cont cu sfințenie și care s-au transmis din generație în generație. Ce este bine să faci și ce tradiții și obiceiuri de Anul Nou 2024 se respectă în prezent.
Sărbătorile românești sunt marcate de tradiții și ritualuri care s-au transmis din generație în generație. În ceea ce privește încheierea unui an și începutul altuia, unele ritualuri datează de pe vremea dacilor și a romanilor. De Revelion, are loc un ceremonial simbolic de înnoire. În seara de 31 decembrie, se spunea că oamenii îngropau, simbolic, anul care se încheia.
”Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul, şi a timpului calendaristic cu care se confundă, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie”, scria prof. univ. dr. Ion Ghinoiu, coordonator al Atlasului Etnografic Român, în volumul ”Sărbători şi obiceiuri româneşti”.
Citește și: Machiaje la modă de Revelion 2024. Cum să arăți spectaculos în noaptea dintre ani
Trecerea în noul an este marcată de anumite obiceiuri și datini, care au loc atât pe 31 decembrie, cât și pe 1 ianuarie. Iată câteva dintre cele mai importante tradiții care se păstrează și în zilele noastre!
În prima zi a anului, copiii se strâng în grupuri și merg la casele rudelor și vecinilor, pentru a le ura de bine în anul care tocmai a început. Ei folosesc sorcove colorate, cu flori sau cu hârtie creponată și cu ciucuri și, după ce intonează urările, primesc bani din partea gazdelor.
O altă tradiție străveche, care datează de câteva secole. Urările care se fac la Plugușor, la sfârșitul anului, au legătură cu recolta și cu roadele pământului din anul următor. În seara de 31 decembrie se merge cu Plugușorul, iar colindătorii sunt recompensați cu daruri sau bani pentru urările făcute.
Citește și: 5 ținute fabuloase pentru un look de petrecere. Cum să porți rochia neagră cu stil de Revelion
Un alt ritual care se păstrează în prima zi a anului este mersul cu Capra. Grupuri de tineri merg din casă în casă, iar unul dintre ei poartă o mască din lemn ce întruchipează o capră și un cojoc întors pe dos. Acest obicei este semnificativ, deoarece capra este considerată simbolul prolificității și fertilității.
Pe lângă acestea, se mai practică mersul cu Ursul, în unele zone ale țării. Colindătorii se costumează folosind blănuri de urși, cu ciucuri roșii, și dansează la comandă.
O superstiție originară din zona Hunedoarei spune că putem afla cum va fi vremea în anul care vine, folosind ceapă. În seara de 31 decembrie, se sparge o ceapă și se desfac 12 foi, câte una pentru fiecare lună a anului. Se pun foile de ceapă în ordine și se adaugă în fiecare câte o jumătate de linguriță de sare.
Dacă până a doua zi dimineața, sarea s-a topit, lunile respective vor fi ploioase. La foile în care sarea a rămas uscată, înseamnă că lunile respective vor fi secetoase, potrivit credinței populare.
Citește și: Nu arunca șampania desfăcută la Revelion. Este mult mai utilă decât te-ai fi gândit