În fiecare an, credincioșii din toate colțurile țării celebrează Întâmpinarea Domnului pe data de 2 februarie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Află, din rândurile de mai jos, care sunt tradițiile și obiceiurile românești în această zi religioasă importantă, dar și ce este interzis să faci.
Întâmpinarea Domnului este o sărbătorea extrem de importantă pentru toții oamenii cu credință. Ea este trecută în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie, pe data de 2 februarie, la fix 40 de zile de la Nașterea Domnului.
De asemenea, Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută în popor și ca Ziua Ursului. În schimb, creștinii romano-catolici și protestanți numesc această sărbătoare Purificarea Sfintei Fecioare.
Întâmpinarea Domnului amintește de momentul în care pruncul Iisus a fost prezentat în Templu. Acolo, El se întâlnește cu poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, adică cu Simeon și Ana.
În momentul în care Simeon l-a luat în brațe pe Iisus a rostit: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău, Israel”.
Conform scrierilor bisericești, pe 2 februarie, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la venirea sa pe lume. În icoana care reprezintă această mare sărbătoare, Ana ține un pergament în mână, pe acesta este notat: ”Acest prunc a adus cerul și pământul”.
În această zi, tradiția spune că oamenii trebuie să aprindă lumânări. De asemenea, un alt obicei spune că toți credincioșii trebuie să binecuvânteze candelele, acestea fiind considerate aducătoare de noroc.
Totodată, pe data de 2 februarie, gospodinele de la sate prepară colaci în formă de inel pe care îi împart la oamenii nevoiași. În plus, tot la sate, se ține Ziua Ursului. Se spune că acum este cumpăna între anotimpul rece și cel cald și se fac predicții calendaristice.
În afară de aceste tradiții și obiceiuri enumerate mai sus, mai există și unele superstiții legate de Întâmpinarea Domnului. Noi vă prezentăm doar câteva dintre acestea:
Citește și Calendar ortodox februarie 2024. Ce mare sărbătoare pică în această lună!