Înainte de fiecare perioadă de post de peste an, în popor se sărbătorește ceea ce se numește Lăsatul Secului. Aceasta este ultima zi în care se consumă alimente de dulce, înainte de post, iar ziua este marcată de numeroase obiceiuri care se respectă cu sfințenie, mai ales în mediul rural. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023.
Postul Crăciunului este al doilea cel mai important post de peste an, după cel al Paștelui. Acesta are o durată de 40 de zile, la fel ca postul pe care l-a ținut Moise pe Muntele Sinai, înainte de a primi Tablele Legii. Postul începe în fiecare an pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, după miezul nopții.
Cu o zi înainte de începerea postului, este Lăsatul Secului. Pentru Postul Crăciunului, Lăsatul Secului este pe data de 14 noiembrie. Este ultima zi în care se mai pot mânca alimente de dulce, până la Crăciun. Dacă această zi pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai devreme, adică pe 13 noiembrie.
Principala tradiție de Lăsatul Secului este să se facă o masă îmbelșugată, cu alimente de dulce, la care să participe toată familia. Se mănâncă pentru ultima dată carne, ouă și produse lactate, astfel încât credincioșii să nu le simtă lipsa în perioada postului.
Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Cât durează și câte zile cu dezlegare la pește sunt
Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu
Postul Crăciunului nu este doar alimentar, ci ar trebui să fie și spiritual. Credincioșii practicanți pot folosi cele 40 de zile care precedă sărbătoarea Nașterii Domnului ca prilej de introspecție și rugăciune. Iată ce rugăciune poți spune în fiecare zi din perioada postului:
”Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.