Pogorârea Sfântului Duh, sau Rusaliile, cum mai este denumită această sărbătoare în popor, încheie ciclul sărbătorilor de după Învierea Domnului. Această zi marchează momentul în care Duhul Sfânt a coborât asupra apostolilor și se sărbătorește la 50 de zile după Paște. Este considerată ziua în care s-a format prima comunitate creștină, iar de această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri importante.
Ce se sărbătorește de Rusalii
La fel ca Înălțarea, Rusaliile nu au o dată fixă, ci se sărbătoresc în fiecare an în funcție de data pe care pică Paștele, mai exact la 50 de zile după Înviere. În 2024, Rusaliile vor fi sărbătorite pe 23 iunie. În tradiția ortodoxă, sărbătoarea durează două zile, prima fiind dedicată Duhului Sfânt, iar a doua, cunoscută sub numele de Lunea Rusaliilor, este dedicată Sfintei Treimi. Lunea de Rusalii este liberă legal pentru angajați.
Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2024
Rusaliile sunt însoțite de numeroase tradiții și obiceiuri care variază de la o regiune la alta și care s-au păstrat mai ales în mediul rural. Toate au scopul de a aduce binecuvântare și protecție celor care le respectă.
- Una dintre cele mai importante tradiții este participarea la slujba de Rusalii. Credincioșii se adună în biserici pentru a lua parte la Sfânta Liturghie și pentru a da de pomană.
- Fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie, de Rusalii nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi casnice și nu se muncește la câmp. Se spune că aceia care nu respectă aceste interdicții vor avea parte de ghinion.
Anual, pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. Este una dintre cele…
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși și catolici din România și din întreaga lume. Este o…
Vezi și: Rugăciunea puternică a lui Arsenie Boca pentru ajutor imediat. Ce e bine să rostești, cuvintele care fac minuni
- Un alt obicei de Rusalii este sfințirea ierbii și a florilor. Acestea sunt aduse la biserică, unde preotul le binecuvântează. După slujbă, credincioșii le duc acasă și le așează în diverse locuri din gospodărie, pentru a proteja casa și familia de rele. În unele zone, se obișnuiește să se pună ramuri de tei sau de nuc la porți și ferestre, pentru a alunga spiritele rele.
- În regiunea Olteniei, dansurile călușarilor sunt o tradiție specifică de Rusalii. Călușarii sunt bărbați îmbrăcați în costume tradiționale și au bâte decorate cu flori și ciucuri. Se crede că aceste dansuri au rolul de a alunga spiritele rele și de a aduce noroc și sănătate comunității.
- De Rusalii, nu este bine să te cerți cu nimeni, pentru a nu atrage ghinionul asupra casei și a familiei.
- În unele zone, se obișnuiește să se împodobească un pom cu panglici colorate și diverse obiecte. Acest pom este apoi dus în curtea bisericii, unde este sfințit. Se crede că acest ritual aduce prosperitate.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!