Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023. Ce este bine să ai neapărat în casă pe 8 septembrie

Ce să faci în această zi de sărbătoare

Scris de: Daoud Andra

08 Sep. 2023

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023. Ce este bine să ai neapărat în casă pe 8 septembrie

Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică, așa cum mai este denumită în popor, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Este una dintre zilele dedicate Fecioarei Maria și pică în fiecare an pe aceeași dată. Ce tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023 să respecți în această zi, pentru a-ți merge bine tot anul.

Sărbătorile dedicate Fecioarei Maria

Fecioara Maria este, alături de Sfânta Treime, o figură extrem de importantă în credința ortodoxă. Din acest motiv, îi sunt dedicate mai multe sărbători. Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul sunt singurii cărora le sunt marcate în calendar atât ziua nașterii, cât și ziua trecerii la cele veșnice. În ceea ce o privește pe mama Mântuitorului, cultul dedicat ei datează din secolul al V-lea.

Citește și: Programul magazinelor de Sfânta Maria 2023. Ce orar de funcționare au Lidl, Kaufland, Carrefour, Profi sau Cora pe 15 august

Sfintei Maria îi sunt dedicate cinci sărbători în calendarul ortodox. Dintre acestea, zilele care marchează nașterea și moartea sunt cele mai importante. În fiecare an, pe data de 8 septembrie, credincioșii sărbătoresc Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului. Pe 15 august este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, fiind una dintre cele mai mari sărbători creștine. Celelalte zile care îi sunt dedicate acesteia sunt:

  • Intrarea în Biserică sau Aducerea Maicii Domnului la Sfântul Templu, numită și Ovidenie sau Vovidenie (21 noiembrie)
  • Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie)
  • Soborul Maicii Domnului (26 decembrie, a doua zi de Crăciun)
  • Buna Vestire (25 martie)
  • Izvorul Tămăduirii (prima vineri după Paște)

Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023. Semnificația acestor sărbători

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023

În popor se ține cont cu sfințenie de anumite tradiții legate de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. În funcție de zona țării, mulți oameni respectă în continuare o serie de obiceiuri care au legătură cu ziua de 8 septembrie. Iată câteva dintre ele!

  • În preajma acestei zile, nu se aprinde focul în casă. Chiar dacă în anumite zone este frig, se spune că focul aduce ghinion și boală în casă.
  • Femeile însărcinate se roagă în această zi la Fecioara Maria pentru a avea parte de naștere ușoară și copii sănătoși. De asemenea, femeile care nu pot avea copii se roagă pentru ca pântecele lor să aibă rod.

Citește și: Rugăciune de Sfânta Maria Mică. Cuvintele speciale pe care este bine să le rostești pe 8 septembrie

  • De Sfânta Maria Mică, credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă. Se împart struguri, mere și nuci, pentru ca roadele toamnei să ajungă și la cei care nu mai sunt printre noi.
  • În fiecare casă trebuie să existe o candelă aprinsă, așezată la icoana Maicii Domnului.
  • Fiind o sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie, nu se muncește. Bărbații nu fac treabă în gospodărie sau la câmp, iar femeile nu spală, nu cos, nu calcă și nu dau cu mătura în această zi.
  • Se spune că nu e bine să gătești nici în ziua dinaintea sărbătorii, nici în cea de după. Mâncarea se va arde sau te vei opări cu ea.

Citește și: Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Sfânta Maria, pe 15 august! Se spune că îndeplinește orice dorință

  • Plantele de leac nu mai pot fi culese după această zi, pentru că nu mai au puteri tămăduitoare.
  • Dacă plouă pe 8 septembrie, se crede că toamna va fi urâtă și mohorâtă.
  • Această sărbătoare marchează începutul toamnei. Păsările călătoare pleacă, insectele se ascund în pământ, iar oamenii nu mai trebuie să doarmă afară după această zi.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *