În fiecare an, pe data de 17 ianuarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Anton sau Sfântul Antonie cel Mare, așa cum este trecut în calendar. Chiar dacă nu este una dintre cele mai importante sărbători, de această zi se leagă o serie de superstiții de care credincioșii țin cont. Ce tradiții și obiceiuri de Sfântul Antonie cel Mare 2024 este bine să respecți.
Sfântul Anton a trăit la granița dintre al treilea și al patrulea secol creștin și este cunoscut drept întemeietorul vieții monahale. Antonie a intrat în istoria creștinismului drept cel mai reprezentativ ascet al duhului vieții călugărești. A trăit în Egipt, fiind născut într-o familie de țărani înstăriți și încă din tinerețe s-a dedicat vieții monahale.
Pe măsură ce a crescut, Anton s-a apropiat din ce în ce mai mult de credință. Când avea 20 de ani, și-a pierdut părinții și, rămas fără reper, a început să își pună întrebări cu privire la drumul său în viață. Aflat în biserică, se spune că a auzit cuvintele lui Hristos: “Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi” (Matei 19, 21).
Citește și: Calendar creștin ortodox ianuarie 2024. Ce sărbători importante sunt în prima lună din an
A petrecut o perioadă retras la o colibă, aflată lângă satul natal. Ulterior, s-a mutat într-un loc aflat la marginea deșertului, unde a dus o viață simplă, dedicată credinței. După 20 de ani petrecuți acolo, a fost nevoit să părăsească locul. Antonie a devenit părinte duhovnicesc pentru mulți călugări din Egipt și este considerat protectorul tuturor celor care se dedică vieții monahale.
”Milostive Dumnezeule primește cu bunătate rugăciunile Sf. Anton ce eu ți le prezint acum pentru a dobândi harul (se spune ce har se dorește) ce Ție cu umilință Îți cer. Iar tu măritul meu patron Sf. Anton nu întârzia a mijloci pentru mine. Fă ca evlavia mea să fie sinceră, ajută-mă să pot dobândi mai întâi iertarea tuturor păcatelor de care ma căiesc din inimă. În genunchi la picioarele tale eu aștept prin mijlocirea ta harul ce-l cer de la Bunul Dumnezeu. Amin.”