Ziua de 26 octombire îi este dedicată în calendarul creștin-ortodox Sfântului Dumitru. Numit și Izvorâtorul de mir, Sfântul Dumitru a fost unul dintre martirii creștini care au trăit la sfârșitul secolului al III-lea. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2023 – ce este bine să faci în această zi, potrivit credinței populare.
Sfântul Dumitru este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Acesta a trăit la finalul celui de-al treilea secol creștin, mai precis în perioada împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu, la Tesalonic. Dumitru era fiul voievodului cetății Tesalonicului și, potrivit credinței, a fost botezat în secret de părinții săi, pentru a fi ferit de persecuțiile împotriva creștinilor.
Părinții au fost cei care i-au insuflat dragostea pentru credință și milostenia pentru cei nevoiași. După ce tatăl său a murit, Dumitru a fost chemat de împăratul Maximian pentru a fi făcut voievod. Când a aflat că este creștin și că propovăduiește cuvântul lui Dumnezeu, împăratul s-a înfuriat și l-a închis în temniță pe Dumitru.
Atragerea norocului și a energiilor pozitive în locuință este o preocupare veche, regăsită în numeroase culturi din întreaga lume. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diverse…
Pe 26 martie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, îngerul trimis de Dumnezeu pentru a aduce cele mai importante vești omenirii. Această sărbătoare…
De ce i se spune Izvorâtorul de mir
Aflat în temniță, Dumitru l-a binecuvântat pe Nestor, care urma să lupte împotriva lui Lie. Nestor, care primise semnul sfintei cruci de la Dumitru, a ieșit învingător. Când Maximian a aflat despre binecuvântarea dată de Dumitru, a poruncit ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul.
Moaștele Sfântului Dumitru se află la Tesalonic și se spune că din ele a curs și curge mir, din acest motiv i se mai spune și Izvorâtorul de mir. În prima duminică după Sfântul Dumitru, se deschide racla în care sunt așezate moaștele, iar mitropolitul scoate tava de sub ele, în care se adună mir. Sfântul mir este dăruit bolnavilor, pentru a se vindeca.
În popor, se consideră că după Sfântul Dumitru vine iarna. Aceasta este considerată ultima sărbătoare a toamnei.
Ziua este asociată cu transhumanța, oile coboară la vale, iar stânele sunt desfăcute după Sfântul Dumitru. Ciobanii află cum va fi iarna în această zi. Ei pun un cojoc în mijlocul oilor și, dacă se va culca pe el o oaie albă, iarna va fi aspră. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi blândă.
În ajunul sărbătorii, se aprinde focul lui Sânmedru. Obiceiul este unul foarte vechi și se păstrează în continuare. Copiii sar peste foc pentru a fi feriți de boli. Același lucru fac și tinerii care vor să se căsătorească mai repede.
În unele zone rurale, se umple o roată cu paie cărora li se dă foc și se lasă să se rostogolească de pe un deal.
Credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă și a da de pomană. Se împart fructe uscate, covrigi, mere și nuci, precum și colivă și grâu fiert în lapte.
În Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de pagubă.
Dacă ai datorii, este bine să le plătești înainte de Sfântul Dumitru, pentru a nu avea ghinion.
De Sfântul Dumitru, se taie coama cailor, pentru a crește lungă și frumoasă.
Dacă în noaptea de dinainte de Sfântul Dumitru este lună plină, se spune că iarna va fi blândă. Dacă este nor sau ploaie, va fi o iarnă grea, cu zăpezi mari.