Sfântul Ilie este prăznuit de creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 20 iulie. În popor, această sărbătoare este asociată cu ploaia și cu belșugul recoltelor. Se spune că Sfântul Ilie a salvat poporul din Israel și, prin rugăciunea sa, a adus ploaia după mai bine de trei ani de secetă. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie 2023 de care se ține cont și în prezent în popor.
În fiecare an, pe data de 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Acesta a trăit cu opt secole înainte de Hristos, pe vremea regelui Ahab, în Israel. Se spune că tatăl său, Savoc, a văzut, la nașterea fiului său, oameni îmbrăcați în alb, care îl înveleau pe Ilie în foc și îi dădeau să mănânce o flacără. Această vedenie a fost interpretată ca fiind un semn pentru faptul că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujire.
Citește și: Calendar ortodox iulie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună
Ilie a fost, la un moment dat, ispitit de diavol, astfel că și-a ucis părinții. A fost iertat de Dumnezeu, care l-a primit în rândul sfinților și l-a urcat la cer, într-o trăsură cu roți de foc. Se spune că în cer, Sfântul Ilie cutreieră norii și îi trăznește pe diavoli cu biciul său de foc. Astfel, se crede că îi pedepsește pentru răul pe care i l-au făcut, ispitindu-l să-și ucidă părinții.
În prezent, Sfântul Ilie este asociat cu ploaia și cu rodul culturilor agricole. În Liturghie există o slujbă care se oficiază în vremuri secetoase și în care este invocat ajutorul Sfântului Ilie. „Pentru ca rugăciunile noastre să fie bine primite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne audă și pe noi și să ne miluiască cu ploaie și cu buna întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm”, se spune în cadrul slujbei.
Citește și: Când este Sfântul Ilie 2023. Pe ce dată pică
În popor există, din timpuri străvechi, tradiții și ritualuri care se practică în ziua de 20 iulie. Potrivit tradiției, în dimineața acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc. Acestea se pun la uscat în podurile caselor sau în cămară și vor fi folosite la nevoie.
Femeile duc la biserică crenguțe de busuioc, pentru a fi sfințite. Apoi, se întorc cu ele acasă, le pun pe foc, iar cenușa care rezultă se spune că are puteri tămăduitoare. Tot în această zi se duc bucate la biserică și se împart pentru sufletele celor morți.
Se spune că mărul este pomul Sfântului Ilie. Până la această dată nu se mănâncă mere, chiar dacă sunt mere de vară. Potrivit tradiției, în această zi este bine să scuturi mărul și dacă pică măcar unul sau două fructe, să chemi copiii în grădină să le mănânce.
În ziua de Sfântul Ilie este bine să se extragă mierea din stupi, iar un fagure să fie dus la biserică pentru a fi sfințit. La fel ca în cazul tuturor sărbătorilor, este bine ca în această zi să nu se muncească la câmp sau în gospodărie, în caz contrar Sfântul Ilie va strica recoltele.