Sfântul Nicolae reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie. Pică în fiecare an pe data de 6 decembrie și este marcată în calendar cu cruce roșie. Cine a fost acest sfânt și ce tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023 se respectă cu sfințenie. Ce este bine să faci în această zi de sărbătoare.
Nicolae a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, în provincia Lichia din actuala parte asiatică a Turciei. S-a născut într-o familie înstărită și, de-a lungul vieții, a făcut fapte de milostenie, dar și minuni. A fost canonizat în secolul al XVI-lea și de atunci este sărbătorit în fiecare an, la începutul lunii decembrie.
Potrivit legendelor, Nicolae a salvat trei fete de la prostituție, oferindu-le bani. De asemenea, se spune că prin puterea rugăciunii, a salvat un grup de marinari de la naufragiu. Este considerat ocrotitorul marinarilor, al copiilor, al femeilor singure și al celor acuzați pe nedrept.
Citește și: Ce nu se face în Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți
În credința populară, Sfântul Nicolae este cel care păzește soarele și nu îl lasă să dispară spre miazănoapte și să lase lumea fără căldură și fără lumină. De această zi se leagă o serie de tradiții, pe care mulți credincioși le respectă în continuare.
Sfântul Nicolae a murit în jurul anului 345, în localitatea Myra. După ce a fost canonizat, s-a stabilit să fie celebrat pe data de 6 decembrie, deoarece aceasta este ziua în care i s-a arătat în vis Împăratului Constantin cel Mare și i-a spus să îi ierte pe trei tineri care urmau să fie omorâți a doua zi, aceștia fiind nevinovați.
Rămășițele sale s-au aflat la o biserică greacă din Myra până în secolul al XI-lea, când un grup de negustori italieni le-a luat de acolo și le-a dus în orașul Bari, la Basilica di San Nicola. Acolo se află și în prezent și se spune că din ele izvorăște un lichid transparent, asemănător cu mirul. Acesta se numește ”Santa Mana” și este colectat de episcop, care îl amestecă cu apă și îl împarte credincioșilor.