Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023. Ce nu este bine să faci pe 6 decembrie

Ce este bine să faci în această zi, potrivit credinței populare

Scris de: Daoud Andra

05 Dec. 2023

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023. Ce nu este bine să faci pe 6 decembrie

Sfântul Nicolae reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie. Pică în fiecare an pe data de 6 decembrie și este marcată în calendar cu cruce roșie. Cine a fost acest sfânt și ce tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023 se respectă cu sfințenie. Ce este bine să faci în această zi de sărbătoare.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Nicolae a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, în provincia Lichia din actuala parte asiatică a Turciei. S-a născut într-o familie înstărită și, de-a lungul vieții, a făcut fapte de milostenie, dar și minuni. A fost canonizat în secolul al XVI-lea și de atunci este sărbătorit în fiecare an, la începutul lunii decembrie.

Potrivit legendelor, Nicolae a salvat trei fete de la prostituție, oferindu-le bani. De asemenea, se spune că prin puterea rugăciunii, a salvat un grup de marinari de la naufragiu. Este considerat ocrotitorul marinarilor, al copiilor, al femeilor singure și al celor acuzați pe nedrept.

Citește și: Ce nu se face în Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți

Sfântul Nicolae
Icoană cu Sfântul Nicolae

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023

În credința populară, Sfântul Nicolae este cel care păzește soarele și nu îl lasă să dispară spre miazănoapte și să lase lumea fără căldură și fără lumină. De această zi se leagă o serie de tradiții, pe care mulți credincioși le respectă în continuare.

  • Oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi, pe care le pun în apă, lângă icoană, pentru a înmuguri până la Anul Nou. Copiii le foloseau înainte pe post de sorcove. Dacă ramurile înfloresc până la Revelion, se spune că anul care vine va fi unul roditor și bogat.
  • În unele zone ale țării, fetele nemăritate se adună într-o casă și fac plăcinte. Seara, li se alătură și flăcăii din sat, pentru a petrece împreună.
  • Feciorii din sat se adună și fac repetiții pentru a merge cu colindul de Crăciun și de Anul Nou.

Citește și: Când e prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2023. E sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

  • În popor, se consideră că de la Sfântul Nicolae începe iarna propriu-zisă. Cum e vremea în această zi va fi toată iarna, potrivit credinței populare.
  • Se spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu și că stă în stânga Lui.
  • Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se muncește nici în casă, nici în gospodărie, pentru a nu atrage necazurile. Credincioșii postesc, dar pot consuma produse din pește, fiind o zi de dezlegare.
  • Oamenii merg la biserică, unde asistă la slujbă și dau de pomană alimente sfințite, pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Unde se află moaștele Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae a murit în jurul anului 345, în localitatea Myra. După ce a fost canonizat, s-a stabilit să fie celebrat pe data de 6 decembrie, deoarece aceasta este ziua în care i s-a arătat în vis Împăratului Constantin cel Mare și i-a spus să îi ierte pe trei tineri care urmau să fie omorâți a doua zi, aceștia fiind nevinovați.

Citește și: Ce rugăciune se rostește în Postul Crăciunului 2023. Cuvintele pe care să le spui pentru ajutor și spor în casă

Rămășițele sale s-au aflat la o biserică greacă din Myra până în secolul al XI-lea, când un grup de negustori italieni le-a luat de acolo și le-a dus în orașul Bari, la Basilica di San Nicola. Acolo se află și în prezent și se spune că din ele izvorăște un lichid transparent, asemănător cu mirul. Acesta se numește ”Santa Mana” și este colectat de episcop, care îl amestecă cu apă și îl împarte credincioșilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.4 31 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *