Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile 2023. Sfântul Vasile cel Mare este prima sărbătoare din noul an calendaristic și are loc chiar pe data de 1 ianuarie. În această zi, credincioșii respectă cu strictețe o serie de obcieiuri păstrate din generație în generație. Iată ce este interzis să faci în prima zi a anului.
Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini, care a trăit între anii 329 și 379.
El s-a născut în Cezareea Capadociei, iar părinții săi, Vasile și Emilia, erau oameni înstăriți și cu credință puternică în Dumnezeu. Tatăl lui era un luminat dascăl în cetate.
Înzestrat cu calități intelectuale deosebite, mare iubitor de carte și însetat de cunoaștere, Sfântul Vasile a studiat la mai multe școli din Cezareea, Constantinopol, ajungând chiar până la Atena, la cea mai importantă școală din timpul său.
A studiat logica, matematica, gramatica, științele naturii, retorica, filosofia și medicina. Sfântul Vasile cel Mare a orânduit viața monahală și a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale, în ajutorul celor săraci și neputincioși, îndemnând pe cei înstăriți să folosească averile lor, ajutând pe cei lipsiți.
Sfântul Vasile cel Mare este considerat ocrotitorul sărmanilor și păzitor de duhuri rele.
Citește și: „Rugăciune vise urâte. Ce cuvinte este bine să rostești când ai coșmaruri”
În prima zi din an, când este prăznuit acest mare sfânt creștin, este bine să începem cu un mic ritual care ne ajută să să fim feriți de boli și de toate relele în noul an. În dimineața zilei de 1 ianuriae, după ce ne-am spălat pe față, este bine să ne ștergem cu un prosop curat în care am pus în prealabil un ban sau un obiect de aur sau argint.
De asemenea, potrivit tradiției, în ziua de Sfântul Vasile, prima persoană care intră în casă trebuie neapărat să fie bărbat. În caz contrar, anul va fi sărac.
În această zi se spune că este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia cu chibrituri pe masă și să dai de pomană sărmanilor, pentru a avea noroc tot anul.
Totodată, un alt obicei spune că dacă în ziua de Sfântul Vasile cel Mare dormi mai mult decât în mod normal, vei fi leneș tot anul.
În unele zone din Moldova se respectă tradiția celor 12 coji de ceapă. Mai exact, în Ajunul Sfântului Vasile, se așează 12 coji de ceapă în care se pune sare pentru a afla în care dintre luni va ploua. Dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că luna respectivă va fi ploioasă, dacă nu, înseamnă că va fi secetă.
În prima zi a anului, copiii obișnuiesc să meargă cu sorcova, iar gazdele care îi primesc vor avea parte de belșug și sănătate.
Pentru a avea spor tot anul, în dimineața zilei de Sfâmntul Vasile, pe nemâncate, omul trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează tot timpul anului și să o mânuiască de trei ori.
Tradiția populară mai spune că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.
Se spune că în prima zi din an, fetele nemăritate își pot afla alesul. Acest obicei se ține în special în mediul rural. Tot ce trebuie să facă fetele necăsătorite este să pună busuioc la ghizdurile fântânii. Dacă a doua zi, busuiocul va avea promoroacă, atunci se vor mărita în acea iarnă.
În această zi este bine să dai de pomană pentru ca Sfântul Vasile să te ocrotească și să ai parte de noroc.
De asemenea, se spune că în ziua de Sfântul Vasile este bine să bei vin roșu pentru a avea sânge în obraz tot timpul anului.