Sfântul Vasile este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Totodată, este și prima sărbătoare din an, acest sfânt fiind prăznuit pe data de 1 ianuarie. În popor, se respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile 2024. Ce trebuie să faci în această zi, ca să-ți meargă bine tot anul.
Sfântul Vasile a trăit în al IV-lea secol creștin, fiind unul dintre cei trei arhiepiscopi ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore și Ioan Gură de Aur. Vasile a întemeiat, pe lângă biserici, spitale și aziluri pentru oamenii nevoiași. Cunoscut și cu numele de Vasile cel Mare, acesta s-a născut și a crescut într-o familie creștină.
A studiat folosofia, geometria, astronomia, retorica și medicina, remarcându-se prin inteligența sclipitoare. La îndemnul surorii sale, Macrina, Vasile se apropie din ce în ce mai mult de biserică. Vizitează mai multe mănăstiri, după care se întoarce acasă și pune bazele unui lăcaș de cult, în orașul natal, Pont.
Anual, pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. Este una dintre cele…
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși și catolici din România și din întreaga lume. Este o…
În calitate de episcop, a dus o luptă aprigă împotriva ereticilor. De asemenea, scrierile sale din acea perioadă au fost piatra de temelie a vieții monahale. Sfântul Vasile a murit la 1 ianuarie anul 379, iar ziua în care a trecut la cele veșnice este marcată în calendarul ortodox. Sfântul Vasile mai este celebrat și pe 30 ianuarie, împreună cu Grigore și Ioan Gură de Aur, sărbătoarea fiind numită Sfinții Trei Ierarhi.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile 2024
Se spune că așa cum începi anul, îți va merge pe tot parcursul lui. De Sfântul Vasile, oamenii trebuie să aibă gânduri pozitive, să îi primească pe cei care vin cu Sorcova și cu Plugușorul și să facă planuri pentru noul an.
De Sfântul Vasile, în unele zone ale țării fetele nemăritate confecționează un talisman pentru a se mărita în anul care vine. Acesta se face din două crenguțe de măr, busuioc, o monedă de argint, un inel, o batistă și un colier de mărgele, legate cu ață roșie. Talismanul se lasă afară peste noapte și, dacă va fi plin de brumă dimineața, se vor căsători cu un bărbat sărac. Dacă nu are brumă, fetele își vor găsi un soț bogat.
O altă tradiție pentru fetele nemăritate spune că acestea trebuie să scrie pe bilețele numele lor și numele băiatului cu care vor să se mărite. Bilețelele se pun sub pernă, înainte de culcare. Dimineața următoare, este luat un bilet la întâmplare. Dacă este ales cel cu numele băiatului, se vor căsători în anul care a început.
Credincioșii merg la biserică, unde asistă la slujba de Sfântul Vasile, se roagă și dau de pomană.
În ziua de Sfântul Vasile se fac fapte de milostenie pentru cei bolnavi sau care nu au adăpost. La rândul său, Sfântul și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe cei aflați la nevoie.
Se spune că este bine să verși puțin vin pe masă și să spargi un pahar, dacă vrei să ai noroc tot anul.
Femeile duc la biserică busuioc, pentru a fi sfințit, apoi îl așază la icoană.
Bărbații trebuie să ia o unealtă din gospodărie și să o mânuiască de trei ori, pentru a avea spor la lucru în anul care începe.