Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil, zi prăznuită pe 8 nioiembrie. În această zi, potrivit tradiției, creștinii fac pomenirea tuturor morților. Se dă de pomană, se fac slujbe și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Iată mai jos, câteva tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil. Ce trebuie să știți
Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an pe 8 noiembrie. În această zi se face pomenirea celor care nu mai sunt printre noi. Credinţa populară spune că de Sfinţii Mihail şi Gavril nu se lucrează.
„Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil
În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, în comparaţie cu Arhanghelul Gavril. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască.
Meghan Trainor, câștigătoare a premiului Grammy și cunoscută pentru hiturile sale precum Made You Look și All About That Bass, a vorbit deschis despre pierderea…
Pe 1 aprilie, oamenii de pretutindeni celebrează Ziua Păcălelilor, o tradiție plină de umor și veselie. Originea acestei sărbători datează din Franța, în secolul al…
De multe ori, este înâlnit alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie”, explică preotul
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril
În trecut, în Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte.
Arhanghelii asistă şi la Judecata de apoi. Ei sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
La munte, unde Arhanghelii sunt şi patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieţilor o aruncau în dimineata zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Se credea că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.
Sfinţii Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie.
Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
De Sfinţii Mihail şi Gavril, să se aprind lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare
În această zi se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.
Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează
Se spune că cine lucrează în această zi se va chinui înainte de moarte.
Ziua de 8 noiembrie este considerată „Vara Arhanghelilor”
între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular „Vara iernii”.
În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor.
Preparatele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Moşii de Arhangheli”.
Numele Mihail înseamnă „Acela care este ca Dumnezeu” sau „Cine este cel care e ca Dumnezeu?”. Numele Gavriil provine din ebraică, însemnând „Omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este puternic”, potrivit orthodoxwiki.org.