Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2023. Ce e bine să faci pentru sporul casei

Ce fac credincioșii în această zi
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2023. Ce e bine să faci pentru sporul casei

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe data de 29 iunie, în fiecare an, pe Sfinții Petru și Pavel. Potrivit religiei, cei doi sfinți au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos. Astfel ei au contribuit la formarea Bisericii lui Hristos. Credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel. Iată mai jos care sunt acestea!

Sărbătoare mare pe 29 iunie. Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Fiind o sărbătoare foarte importantă, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și superstiții.

Se spune că în această zi apar licuricii, care îi ghidează pe cei ce se rătăcesc în păduri sau în munţi. Aceştia ar fi scântei ale biciului Sfântului Petru.

Oamenii nu au voie să muncească, nici la câmp, şi nici în gospodărie. În ziua celor doi sfinţi nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce, iar oamenii trebuie să meargă la biserică.

De asemenea, nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor, se mai spune că femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie dacă își doresc să fie sănătoase. Cele tinere primesc dezlegare din această zi.

„Din respect pentru rudele din familie, trecute la viaţa veşnică, prin tradiţie, fetele şi femeile tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi de ultimul hotar al vieţîi. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie”, explică părintele Eugen Ramon Ilie de la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Călăraşi.

Pentru sporul casei, dar şi pentru sănătate, pe 29 iunie se respectă tradiţia Moşilor de SânPetru. Se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare. Apoi aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nucile şi alunele vor fi viermănoase.

În această zi se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru că aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

În această zi nu se spală și nu se coase deoarece sunt atrase forțele necurate.

Ce se întâmplă dacă tună în ziua de Sfinții Pavel și Petru

Se spune că dacă pe 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, tună și fulgeră, nucile și alunele din anul respectiv vor fi viermănoase. Potrivit tradiției, ar fi bine ca această sărbătoare să fie ținută timp de trei zile pentru ca agricultorii să fie protejați împotriva potoapelor şi pentru ca grânele lor să fie bogate.

Având în vedere că Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii, acesta este reponsabil pentru recolte. O veche superstiție arată că, pe 29 iunie, mulți români calcă ceapa și usturoiul pentru a se bucura de roade bogate tot restul anului.

Vezi și – Ce se dă de pomană de Sfinții Petru și Pavel. Alimentele care se împart pe 29 iunie

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *