Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Cu ce este bine să te speli pe față pe 29 august

Superstițiile de care credincioșii țin cont

Scris de: Daoud Andra

29 Aug. 2023

Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Cu ce este bine să te speli pe față pe 29 august

Sfântul Ioan Botezătorul este o figură marcantă în credința creștină și, din acest motiv, îi sunt dedicate nu mai puțin de 6 sărbători în calendarul ortodox. Una dintre ele pică la finalul lunii august și marchează trecerea la cele sfinte a lui Ioan Botezătorul. De această zi se leagă, de asemenea, o serie de superstiții de care credincioșii țin cont cu sfințenie. Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023: ce să faci și ce să nu faci în această zi.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul a fost contemporan cu Iisus Hristos și se spune că cei doi s-au cunoscut încă dinainte de a veni pe lume, când se aflau în pântecele mamelor lor. Este cel care L-a botezat pe Mântuitor în Râul Iordan și care a avut un rol esențial în creștinism.

Citește și: Când pică Paștele în 2024. Nu s-a mai întâmplat asta de 11 ani

Sfântul Ioan s-a născut la Orini, iar părinții săi au fost preotul Zaharia și Elisabeta. Nașterea lui Ioan a fost vestită tatălui său de către Arhanghelul Gavriil. Sfântul Ioan a pregătit venirea pe Pământ a Mântuitorului, motiv pentru care mai este numit și ”înainte-mergătorul Domnului”.

Ioan a dus o viață simplă, dedicată lui Dumnezeu. A botezat numeroși credincioși în Râul Iordan, după care s-a retras în deșertul Bethabara, pentru a se ruga. Se spune că se hrănea cu lăcuste și cu miere sălbatică și purta o haină din păr de cămilă, pentru a se proteja de frig.

Citește și: Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul de 9 zile. Te ferește de necazuri și aduce pace și liniște în suflet

Cum a murit Sfântul Ioan Botezătorul

Una dintre cele mai mari sărbători dedicate acestui sfânt este Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta pică pe data de 29 august, fiind marcată în calendar cu cruce roșie. Ioan a fost contemporan cu regele Irod și a murit din cauza soției acestuia. După ce Irod s-a căsătorit cu cumnata sa, Ioan l-a criticat pe acesta pentru că i-a furat soția fratelui său.

Irod a poruncit ca Ioan să fie întemnițat. La un ospăț dat de regele Irod cu ocazia aniversării sale, soția lui, Irodiada, și fiica acesteia, Salomeea, au cerut capul Sfântului Ioan. Irod s-a conformat și a poruncit uciderea sfântului pe care îl avea în temniță.

Citește și: Rugăciunea puternică pentru îndeplinirea dorințelor. Face adevărate minuni, ce cuvinte să rostești

Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023

  • Se spune că este bine ca, în această zi, să te speli pe față cu agheasmă.
  • Unii credincioși țin post, pentru a-l cinsti pe sfântul care a dus o viață exemplară.
  • Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se muncește, nici în gospodărie, nici la câmp.
  • Nu se taie cu cuțitul în această zi, pentru că acest obiect amintește de decapitarea sfântului.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

  • Nu este bine să consumăm alimente rotunde. Fructele și legumele care au formă rotundă se spune că simbolizează capul Sfântului Ioan, de aceea ar trebui evitate.
  • Nu se dau petreceri și nu se organizează mese, pentru că Sfântul Ioan și-a găsit sfârșitul chiar la un astfel de eveniment.
  • Nu se gătește și nu se consumă varză. Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat pe o varză.
  • Credincioșii merg la biserică, se roagă și dau de pomană, cu ocazia acestei sărbători.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *