Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. De ce se aprind 12 lumânări în această zi

Există câteva lucruri importante pe care este bine să le faci în Joia Mare. Se spune că în această zi Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. De ce se aprind 12 lumânări în această zi

Săptămâna Patimilor, cea de dinainte de Paște, este una extrem de importantă. Fiecare zi a săptămânii este dedicată unei activități ce ține de pregătirea pentru Sfintele sărbători Pascale. De asemenea, seară de seară se țin slujbe în biserică, adică Deniile. Joia Mare mai este numită și Joia Patimilor sau Joia Neagră. Iată mai jos tradiții și obiceiuri în Joia Mare.

Joia Mare se ține Denia Mare

Există câteva lucruri importante pe care este bine să le faci în Joia Mare. Se spune că în această zi Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnaţi la smerenie. De asemenea, în Joia Mare este bine să vopsești ouă. Însă, sunt persoane care aleg să facă asta în Sâmbăta Mare.

Citește și: În ce zi este bine să te apuci de curățenia de Paște, conform tradiției. Ce trebuie să facă toate gospodinele în casă, sfaturi utile

În Joia Mare se coace cozonacul și pasca, două preparate care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor, în ziua de Paște.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

În săptămâna Patimilor, credincioșii rememorează pas cu pas calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului și învingerea morții.

Joia Mare este cunoscută și ca Joia celor 12 Denii. Cele 12 lumânări aprinse la citirea Deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, spune tradiția.

Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite in viața lui Iisus:

  • spălarea picioarelor ucenicilor
  • cina cea de taină
  • rugăciunea din Grădina Ghetsimani
  • începutul patimilor.
  • Spălarea picioarelor ucenicilor

Spălarea picioarelor are caracter purificator – Iisus i-a curățat pe ucenici de păcate. Tot prin acest gest este arătată smerenia. În zilele noastre acest gest este un privilegiu de a te dărui altora prin jertfă.

Citește și: Vremea de Paște 2023. Ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni. Prognoza meteo pentru vacanța de primăvară

„Ritualul a precedat Cinei cea de taină. Cina cea de taină. Biblic, acest eveniment este momentul când Iisus prin folosirea vinului şi a pâinii le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit.

„Cina Domnului a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut”, spune apostolul Pavel făcând referire la momentul în care Iuda îl va trăda pe Mântuitor”, susțin preoții.

La slujba din Joia mare sunt citite cele 12 evanghelii al patimilor Mântuitorului.

Procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Tradiţia spune că din acest moment nu se mai bat clopotele ci doar toaca.

În gospodăriile româneşti, în Joia Mare se înroşesc ouăle şi se pregătesc cozonacii şi pasca.

Pasca se face din făină albă cernută în tava specială.

Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau.

„Cojile de ouă se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sambata Paştelui pe o apă curgătoare. Se credea că în acest fel, găinile si puii vor fi paziţi de păsările prădătoare peste vară”, conform creştinortodox.ro

Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare

Se vopsesc ouăle în roşu

În Sâmbata Mare se coace pasca şi cozonacul ce vor fi aduse la biserica în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite.

Oțetul și urzicile sunt interzise în Joia Mare.

Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.

Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *