Săptămâna Mare, cea de dinainte de Paște, este săptămâna în care au loc slujbe religioase, iar credincioșii țin cont de tradiții și obiceiuri. Fiecare zi a săptămânii este dedicată unei activități ce ține de pregătirea pentru Învierea Domnului Isus. Iată câteva tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare de care este bine să țină cont toți credincioșii pentru a avea un an binecuvântat.
Denia de miercuri îl pomenește pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care se gândește să-l trădeze pe Învățător, dar și pe Maria. Aceasta este femeia desfrânată devenită mărturisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus cu lacrimile ei pline de căință și îl unge cu mir.
Într-o eră în care tehnologia avansează cu pași mari, un experiment revoluționar ridică întrebări importante despre legătura dintre oameni și inteligența artificială. Un bărbat și-a…
Într-o epocă digitală în care marile platforme sociale sunt dominate de polarizare, influenceri și algoritmi agasanți, o platformă considerată de mult apusă își regăsește locul…
Se spune că o inimă curată, o vorbă bună și afecțiunea arătată celor dragi ne fac să avem un an mult mai bun și mai binecuvântat.
În unele zone ale ţării, copiii mergeau cu colindul prin sat şi le urau gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate.
În Miercurea Mare, copiii merg cu colindul la asfințitul soarelui, la final primind ouă pentru a le înroși.
Tradiții în Joia Mare
În Joia Mare se vopsesc ouăle
În Joia Mare sunt prăznuite patru aspecte:
– spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos
– Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtaşaniei (Euharistia)
-rugăciunea din Grădina Ghetsimani
-Tradiţia spune că din acest moment nu se mai bat clopotele, ci doar toaca.
-În gospodăriile româneşti, în ziua de joi se înroşesc ouăle şi se pregătesc cozonacii şi pasca.
-Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sambata Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile si puii aveau sa fie paziţi de păsările prădătoare peste vară.
-Joi este ziua din Săptămâna Mare în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu.
-prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.
-La slujba din Joia mare sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului.
-Procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
-Cele 12 denii sau pericope evanghelice arată suferințele prin care a trecut Iisus Hristos și fac pomenirea Sfintelor patimi ale Mântuitorului.
-Alimente interzise de tradiţie în aceste zile, inclusiv în Joia Mare, chiar şi pentru cei care nu ţin postul efectiv. Acestea sunt oţetul şi urzicile.
„Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post”, potrivit Mediafax.