Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022. Postul Crăciunului a început. Acesta este al patrulea post din an, celelalte trei mari posturi fiind cel al Paștelui, al Sfinților Apostoli Petru și Pavel și al Adormirii Maicii Domnului. Postul Crăciunului durează 40 de zile, începând pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022
Postul Crăciunului sau, cum mai este cunoscut, Postul Nașterii Domnului, este cel mai lung post din an. Chiar dacă are 40 de zile, nu este foarte sever cum este, spre exemplu, Postul Paștelui. În perioada Postului Crăciunului sunt mai multe zile în care este dezlegare la pește, astfel postul poate fi ținut mai ușor.
Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă drept o pregătire a credincioșilor pentru bucuria Nașterii Mântuitorului, sărbătorită pe data de 25 decembrie.
În această perioadă, a postului Crăciunului, nu se fac nunți sau botezuri. De asemenea, biserica transmite că nu se cântă și nici nu se dansează. În acest post creștinii sunt îndemnați să se roage mai mult.
Anual, pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. Este una dintre cele…
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși și catolici din România și din întreaga lume. Este o…
Reguli de care țin cont creștinii ortodocși în Postul Crăciunului
Există și zile de post negru în această perioadă a postului Crăciunului. Acestea amintesc de postul ținut de catehumenii care în seara de Ajun erau botezați și împărtășiți pentru prima dată cu Sfintele Taine. Totul se întâmpla în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.
- În Ajunul Crăciunului nu se dau obiecte din casă și nici nu se scoate gunoiul. Ar însemna ca norocul să dispară din casă. Tot în această zi se mătură invers.
- Există anumite zone din țară în care fetele nemăritate strâng în tot postul până la Ajun câte o surcea pe zi. Pe data de 24 le vor folosi pentru a găti mâncarea întru aflarea ursitului lor.
- În tradiția populară se spune că în Postul Crăciunului, în unele zone ale țării, vasele se spală cu cenușă. Astfel se îndepărtează orice urmă de carne sau de produse animale.
- În ziua de Lăsatul Secului se spune că e bine ca toate oalele să fie așezate cu gura în jos, astfel cei din casă vor fi feriți de boală.
- Tradiția mai spune că nu este bine ca începând de pe 20 decembrie, de Ignat, să se mai spală rufe până după Bobotează (pe 6 ianuarie).
- În ultima zi a postului Crăciunului, pe 24 decembrie, preotul umblă pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului. Vestește măritul praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.
- În postul Crăciunului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. Nici nu se bea alcool și nici nu se fumează. Nu se mănâncă pește decât în zilele cu dezlegare.
- În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, se mănâncă abia seara, după ce apune soarele, și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.
Care sunt zilele de dezlegare la pește din Postul Crăciunului
Potrivit calendarului creștin ortodox, zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului sunt: 21 noiembrie, 23, 24, 25 noiembrie (Sfânta Ecaterina), 30 noiembrie (Sfântul Andrei). 1 decembrie, 3 decembrie, 6 decembrie, 7, 8, și 12 (Sfântul Spiridon) decembrie, dar și 14 și 15 decembrie.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!