Vinerea Mare este o zi de o importanță majoră pentru creștinii ortodocși. Este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce, motiv pentru care oamenii se raportează la ea într-un mod solemn. De asemenea, se respectă o serie de tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare.
Ce semnificație are Vinerea Mare
Ziua de vineri din Săptămâna Patimilor, numită și Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor marchează ziua răstignirii Mântuitorului pe cruce. În această zi se ține post negru, motiv pentru care i se mai spune și Vinerea Seacă. Credincioșii care nu pot ține post negru țin post normal. De asemenea, nu se consumă oțet sau urzici, aceste alimente amintind de patimile Mântuitorului pe cruce.
La biserică are loc Slujba Prohodului în seara de vineri, iar preoții scot Epitaful în mijlocul bisericii, pentru închinare. La finalul slujbei, credincioșii înconjoară biserica de trei ori, cu lumânările aprinse. Vinerea Mare este considerată o zi de doliu și rugăciune, iar femeile merg la cimitir, pentru a-și plânce morții.
Vezi și: Alimentele pe care să nu le consumi în Săptămâna Mare a Paștelui. Vei atrage ghinionul, este interzis să le mănânci
Atragerea norocului și a energiilor pozitive în locuință este o preocupare veche, regăsită în numeroase culturi din întreaga lume. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diverse…
Pe 26 martie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, îngerul trimis de Dumnezeu pentru a aduce cele mai importante vești omenirii. Această sărbătoare…
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
- Este bine să se aprindă tămâie și să se înconjoare casa și gospodăria în Vinerea Mare.
- Nu se fac treburi casnice, nu se spală, nu se coase, nu se vopsesc ouă pentru Paște și nu se gătește cu oțet sau cu urzici.
- Se zice că dacă plouă în această zi, anul va fi unul bun și roditor.
- În trecut, oamenii obișnuiau să facă baie în râuri și lacuri și chiar dacă apa era rece, se scufundau de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul.
- Credincioșii care participă la Denia Prohodului vin acasă cu lumânările aprinse de la biserică.
- În unele zone ale țării, se crede că în dimineața Vinerii Mari este bine să alergi desculț prin rouă, pentru a fi ferit de boli.
Vezi și: Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt
Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare
- Nu se coc cozonaci sau pâine, pentru că se spune că arzi mâinile Maicii Domnului.
- Nu se vopsesc ouă și nu se folosește oțet în gospodărie.
- Nu se sacrifică animale în această zi.
- Nu se lucrează la câmp, nu se seamănă și nu se plantează nimic.
- Se crede că nu este bine să te tunzi în Vinerea Mare, pentru că riști să pierzi pe cineva drag.
-
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!