Ziua de 29 februarie apare în calendar doar din 4 în 4 ani, atunci când este an bisect. Puțină lume știe că de această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, de care este bine să se țină cont. Ce trebuie să faci pe 29 februarie 2024, potrivit unui obicei vechi de câteva secole.
Anul 2024 este bisect, având o zi în plus. Ziua de 29 februarie apare în calendar doar din 4 în 4 ani, motiv pentru care puțini știu ce obiceiuri o marchează. Cea mai importantă tradiție pentru ultima zi din lună este legată de ceea ce se numește ”Privilegiul doamnelor”. În alte locuri, tradiția este cunoscută cu numele de ”Ziua burlacului”. Potrivit unei tradiții ce datează din secolul al XIII-lea, doar în această zi femeile au voie să ceară în căsătorie bărbatul care le place.
Se pare că tradiția a fost adoptată în timpul domniei Reginei Margareta a Scoției. Ea a stabilit ca, din 4 în 4 ani, pe 29 februarie, femeile să fie cele care cer în căsătorie. Dacă bărbatul cerut refuza, trebuia să îi plătească domnișoarei o ”amendă”, care consta într-o rochie nouă, o pereche de mănuși sau chiar un sărut. Se pare că legea ar fi fost adoptată la finalul anilor 1200, însă nu există nicio înregistrare oficială a ei.
Citește și: Care sunt fenomenele astronomice majore din 2024. Cum vor fi influențate zodiile, cei mai afectați nativi
O altă legendă spune că tradiția este una mult mai veche, mai precis din secolul al VI-lea. Atunci, o călugăriță irlandeză i-ar fi cerut Sfântului Patrick să le dea voie femeilor ca, în ziua de 29 februarie, să îi ceară în căsătorie pe iubiții lipsiți de curaj și inițiativă. Tradiția a inspirat și apariția comediei romantice ”Leap Year” (”An bisect”).
Anii bisecți au o zi în plus la luna februarie. Astfel, 2024 are 366 de zile, în loc de 365. Diferența vine din faptul că un an obișnuit nu are 365 de zile fix, ci 365 de zile și 6 ore. Din 4 în 4 ani, cele 6 ore în plus se adună și formează o nouă zi. Primul an bisect a fost în 1582, când s-a adăugat o zi în plus, pentru sincronizarea calendarului.
Citește și: Nici să nu te gândești să arunci calendarele vechi. Top 5 cele mai surprinzătoare utilizări în casă
Un an tropic reprezintă perioada în care Pământul realizează mișcarea de revoluție în jurul Soarelui. Durata acestui an este de 365,25 de zile, astfel încât calendarul se decalează, până la anii bisecți. Nu toți anii care sunt multiplu de 4 sunt însă bisecți. S-a stabilit ca, pentru păstrarea sincronizării, o dată la un secol, un an care este multiplu de 4 să nu fie bisect. Astfel, anii 2100, 2200 și 2300 nu vor avea 366 de zile, ci 365.