Igantul reprezintă ziua în care se sacrifică porcii pentru Crăciun, potrivit tradiției. În calendarul ortodox, în ziua de Ignat se mai sărbătorește și Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. Ce tradiții și superstiții de Ignat 2023 se respectă cu sfințenie în această zi.
Când pică Ignatul și ce reprezintă această zi
În popor, tăierea porcilor pentru Crăciun se face într-o anumită zi, potrivit tradiției. De Ignat se sacrifică aceste animale și se fac pregătirile tradiționale din carne de porc, care se vor regăsi pe mesele de sărbătoare. În fiecare an, Ignatul pică pe 20 decembrie, cu 5 zile înainte de Crăciun.
Tradiția spune că în această zi este bine ca oamenii să se ocupe doar de tăierea și pregătirea cărnii de porc. De asemenea, se face tradiționala pomană a porcului, la care participă toți cei care au asistat și ajutat la tranșarea și pregătirea cărnii.
Anual, pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. Este una dintre cele…
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși și catolici din România și din întreaga lume. Este o…
Sacrificarea porcului în a doua jumătate a lunii decembrie este un obicei foarte vechi, pe care îl practicau și romanii. Cuvântul ”Ignat” vine de la latinescu ”Ignis”, care înseamnă foc. În perioada Imperiului Roman, aceasta era una dintre cele mai mari sărbători solare.
În fiecare an, între 17 și 30 decembrie, romanii sărbătoreau Saturnaliile. Acest eveniment era dedicat zeului Saturn, în numele căruia era sacrificat porcul. Acest animal era considerat întruchiparea zeității Saturn, iar oamenii îl sacrificau drept ofrandă pentru zeu, în preajma finalului de an.
Tradiții și superstiții de Ignat 2023
În popor, se spune că în ziua de Ignat oamenii se ocupă doar de pregătirea porcului și nu fac altă treabă. Nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura și nu se fac treburi în gospodărie, pentru că se spune că aduce ghinion să faci altceva decât să tai porcul în această zi.
Porcul se taie pe lumină, pentru că se spune că atunci nu circulă duhurile rele. Nu începe activitatea înainte de a se lumina de ziuă și încearcă să termini cu pregătitul cărnii până când se întunecă.
Se spune că locul unde va fi așezat porcul pentru a fi sacrificat trebuie să fie curățat și purificat. Credincioșii dau cu agheasmă și cu tămâie pe locul unde vor tăia porcul.
Este bine ca animalul să fie așezat cu capul către Răsărit, potrivit tradiției. După ce este pârlit, spălat și tranșat, prima parte care se duce în bucătărie trebuie să fie căpățâna porcului, cu râtul orientat înainte.
Cu o seară înainte, se ascut toate cuțitele din casă și se pregătesc ustensilele care vor fi folosite la tăierea porcului. Se spune că în noaptea de dinainte de Ignat, porcii visează dacă vor fi sacrificați sau nu.
Porcii care nu sunt tăiați de Ignat, se spune că nu vor mai mânca și nu vor mai crește dacă sunt ținuți mai mult, ci vor slăbi.
Se zice că este bine ca în ziua de Ignat să vezi sânge de porc, pentru că aduce noroc și îți va merge bine în anul care vine.
Prima mâncare care se prepară din carnea de porc este pomana porcului. Bucăți de carne tăiate cubulețe se gătesc la foc de lemne, în untură de porc, cu vin și cu mirodenii. Se servește cu mămăligă și murături.