Tradiții și superstiții de Sfânta Ana 2023. Este sărbătoare mare pentru creștini-ortodocși pe data de 9 septembrie! În această zi sunt prăznuiți Sfinții și Drepții Ioachim și Ana, părinții Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria. Așa cum se întâmplă la fiecare sărbătoare importantă din calendarul creștin-ortodox, și de Sfinții Ioachim și Ana se respectă o serie de tradiții pentru a avea o viață liniștită, lipsită de necazuri și a nu atrage mânia lui Dumnezeu.
Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, provenea din neam de preoți, fiind mezina preotului Matan. Ea a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, potrivit Evangheliei, acesta ar fi fost mâhnit de faptul că nu pot avea copii.
Dar supărarea sa nu era împotriva lui Dumnezeu, întotdeauna spunând: „Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”.
Timp de 30 de ani, Sfinții Ioachim și Ana s-au străduit să aibă un copil, însă chiar dacă nu au primit această binecuvântare, ei nu au încetat să ducă o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Iar după multă rugăciune și post, prin voia lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.
Pe când era mică, Maica Domnului a fost dusă de Sfânta Ana la Templu și lăsată acolo, drept orfană neprihănită. Din acest motiv, Fecioara Maria a rămas orfană de timpuriu, chiar dacă tatăl său a trăit până la 80 de ani și mama, Sf. Ana, până la vârsta de 69 de ani.
Citește și: Mesaje și urări de Sfânta Ana. Transmite-le celor dragi cele mai frumoase gânduri de ziua numelui
După ce și-a încredințat fiica Templului, Sfânta Ana și-a continuat viața în post și rugăciune. A făcut mult bine și a ajutat oamenii aflați la nevoie, pentru a împlini cuvântul Domnului.
Sfânta Ana este și astăzi venerată de credincioși pentru faptele bune pe care le-a făcut. Iar în fiecare an, pe data de 9 septembrie este prăznuită împreună cu soțul ei, Sfântul și Dreptul Ioachim.
Fiind o sărbătoare importantă, ziua de Sfânta Ana este una de care sunt legate numeroase tradiții și obiceiuri.
”Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo”