Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce se spune despre somn și noroc - Ego.ro

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce se spune despre somn și noroc

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce se spune despre somn și noroc

Pe 23 aprilie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cunoscut ca simbol al curajului, al credinței neclintite și al biruinței binelui asupra răului. Ziua este marcată nu doar prin rugăciuni și slujbe religioase, ci și printr-un bogat repertoriu de tradiții și superstiții populare, mai ales în satele românești. În credința populară, această sărbătoare este una cu puternică încărcătură simbolică, asociată cu reînnoirea naturii, protecția împotriva răului și norocul în viitor.

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, în jurul anului 270, într-o familie creștină. La doar 20 de ani, s-a înrolat în armata romană, unde s-a remarcat prin vitejie și a ajuns căpitan în garda imperială. Deși i s-au oferit onoruri și bogății, Gheorghe a refuzat să renunțe la credința sa.

În anul 303, în timpul prigoanei creștinilor declanșate de împăratul Dioclețian, el a fost arestat și supus la chinuri, fiind în cele din urmă decapitat, la doar 33 de ani. Curajul său l-a transformat într-un simbol al luptei pentru credință, iar imaginea sa a inspirat numeroase opere de artă religioasă de-a lungul secolelor.

Ocrotitor al soldaților și ciobanilor

În iconografia creștină, Sfântul Gheorghe este reprezentat călare pe un cal alb, străpungând un balaur cu sulița – o imagine a biruinței asupra răului. În tradiția românească, el este considerat protectorul soldaților și ciobanilor.

În noaptea dinaintea sărbătorii, în multe sate din țară se respectă ritualuri speciale: gospodarii ung ușile și ferestrele cu usturoi, animalele sunt afumate cu tămâie, iar la intrările în grajduri se așază greble cu dinții în sus, pentru a ține la distanță spiritele rele.

Tradiții și superstiții respectate în această zi

Ziua de Sfântul Gheorghe este însoțită de numeroase obiceiuri, transmise din generație în generație. La porțile caselor se pun crenguțe de fag, smocuri de iarbă sau brazde verzi, pentru că se spune că Sfântul își leagă calul acolo și îl lasă să pască. Grajdurile sunt împodobite cu leuștean, iar casele sunt afumate pentru protecție.

Unii oameni trec prin fumul unui foc aprins pentru a se curăța de rele și a fi sănătoși, iar fetele nemăritate își pot visa sortitul dacă pun un vas cu apă de izvor la lumină în noaptea de 22 spre 23 aprilie și îl privesc dimineața, cu condiția ca nimeni să nu fi băut din apă.

Există și credința că nu este bine să dormi în această zi, deoarece cine doarme pe 23 aprilie va fi somnoros tot anul – un obicei cunoscut sub denumirea de „somnul mieilor”. Se mai spune că cine vede un pește în apă în dimineața acestei zile va avea noroc, iar cei care aleargă înainte de răsărit vor fi sănătoși și sprinteni până la următorul Sfânt Gheorghe.

Legenda luptei cu balaurul

Cea mai cunoscută legendă despre Sfântul Gheorghe provine din secolul al XII-lea și vorbește despre o confruntare cu un balaur care teroriza orașul Selena, din Libia. După ce oamenii i-au oferit toate turmele pentru a-l potoli, monstrul a cerut jertfa fiicei împăratului. Atunci, un tânăr curajos a înfruntat balaurul cu o suliță și l-a doborât, salvând orașul și pe prințesă.

Împăratul i-a oferit mâna fetei și jumătate din regat, dar el a refuzat și a spus că are o misiune mai importantă – să apere Biserica și să îi ajute pe cei nevoiași. La plecare, le-a spus oamenilor doar numele lui: Sfântul Gheorghe. Această poveste a rămas, de-a lungul timpului, una dintre cele mai îndrăgite legende creștine, simbolizând curajul, sacrificiul și credința.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *