Tradiții și superstiții în luna martie. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

Primăvara începe cu 1 martie și continuă cu Ziua Femeii și Babele
Tradiții și superstiții în luna martie. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

În martie vine primăvara, vremea se încălzește treptat, iar această lună este considerată luna lui Mărțișor. Astfel că, mai toată luna este marcată de tradiții și obiceiuripe care oamenii le respectă din cele mai vechi timpuri. Primăvara începe cu 1 martie și continuă cu Ziua Femeii și Babele. Iată mai jos, câteva tradiții și superstiții în luna martie.

Ce nu este bine să faci în martie. Tradiții și superstiții în luna martie

  • Dacă în luna martie nu va ploua, va fi o recoltă bogată de grâu
  • În luna martie începe aratul, semănatul, se curăță livezile și grădinile
  • Tot în luna martie, se scot stupii de la iernat și se ”retează” fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară.
  • Sărbătorile cu dată fixă și mobilă, în special Mucenicii sau Sfinții, alcătuiesc un străvechi început de an agrar, cu obiceiuri vechi și de o mare frumusețe.
  • Pe 1 martie, doamnele și domnișoarele primesc mărțișoare, flori și mesaje drăguțe, în special din partea bărbaților din viața lor.
  • Mărțișorul este făcut din două fire răsucite – unul alb şi celălalt roşu – şi de care, de cele mai multe ori, se prinde un mic obiect artizanal

De ce este bine să te tunzi în luna martie 

Un lucru mai puțin știut este acela că în luna martie este bine să îți tunzi părul. Mai mult, există și un interval perfect pentru a face asta

Se spune că luna martie este favorabilă tunsorilor, aducându-ți numai beneficii. Părul va creşte mai repede şi mai sănătos, dacă vă tundeți între 16 și 19 martie. Cel mai bun moment de tuns este între 20 și 22 martie.

Tradiții și obiceiuri în martie

  • În lună Martie se culeg primele flori de primăvară bune de leac. Printre acestea se numără urzica cea dintâi buruiană care te scapă de boala şi iarbă-mare.
  • În martie se fac pregătiri pentru ritualurile de magie de peste an
  • De asemenea, există superstiţia că cine are „gutunar” (răceală, guturai) în luna lui Martie, va fi sănătos peste an, potrivit superstiții.ro.
  • La 9 Martie există obiceiul Mucenicilor
  • Alexiile pe 17 Martie, este momentul renaşterii vieţuitoarelor mărunte ale pământului
  • Există superstiţia de a lega în ajunul Alexiilor foarfecele din casă cu o sfoară, pentru a lega botul jivinelor care atacă vitele.
  • La 25 Martie este sărbătoarea numită Blagovesteniile, Buna Vestire, dar şi Ziua Cucului. Obiceiul cel mai răspândit este acela de a face un foc mare lângă care se pun pâine, sare şi apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea.

„Potrivit unei vechi legende, Dochia a împletit o funie din aţă albă şi neagră, pentru a putea, astfel, să ţină socoteala zilelor şi a nopţilor şi să ştie când vine vremea să coboare cu oile la păscut. Albul reprezenta zilele, iar negrul, nopţile.

Citește și: Mesaje de 8 Martie 2022. Cele mai frumoase urări pentru Ziua Femeii

Tradiții și obiceiuri în luna martie
Tradiții și obiceiuri în luna martie

Pedepsind-o, însă, pe nora sa, a trimis-o la râul îngheţat să spele un ghem de lână neagră, până ce aceasta se va albi. Din cauza frigului, bietei femei i-au sângerat degetele, iar lâna s-a colorat în roşu”, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.

Sărbători în luna martie

Zilele Babei Dochia

“Zilele Babei Dochia” sau “Zilele Babelor” se desfășoară pe o perioadă de 9 zile și această perioadă este legată de venirea primăverii și Mărţişor. În această perioadă, fiecare femeie poate să îşi aleagă o zi. Adică o “babă”, iar în funcţie de vreme, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea. Apoi vin Moșii, când bărbaţii pot să îşi aleagă câte o zi.

La români, simbolul mărţişorului este corelat şi cu Baba Dochia, după unele tradiţii, firul Mărţişorului fiind tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.

Ziua Femeii – 8 martie

Ziua femeii este una dintre zilele importante ale lunii martie. Această zi este dedicată în special mamelor din toată lumea și este sărbătorită ca atare. În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

9 Martie- Mucenicii

După zilele Babelor vin zilele Moșilor, care sunt considerate mai blânde. Aceste zile direază până pe 17 martie

În 9 martie sunt sărbătoriți, de credincioșii creștini, cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius.

Citește și: Rețetă mucenici moldovenești. Sfaturi și trucuri ca să îți iasă savuroși

Echinocțiul de primăvară – pe 20 martie

Echinocțiul, numit și echinox, este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.

Buna Vestire

Pe 25 Martie este sărbătoarea numită Blagovesteniile, Buna Vestire, dar şi Ziua Cucului.

Este bine ca în această zi să faceți un foc mare lângă care se pun pâine, sare şi apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea.

Pâinea şi sarea se dau apoi de pomană. În această zi nimeni nu trebuie să caute gâlceava, că e de rău; să nu pui mâna pe ouă şi să nu pui cloşte, căci ies puii strâmbi şi urâţi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *