Anul acesta, sărbătoarea de Sânziene se sătbătorete pe 24 iunie. Ziua de Sânziene mai este cunoscută și sub numele de Drăgaică, iar în această zi, mai multe tradiții și obiceiuri sunt respectate de credincioși. Iată ami jos tradiții, superstiții și obiceiuri de Sânziene 2023.
Sânzienele sau Drăgaica se sărbătorește în calendarul ortodox pe data de 24 iunie. În noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Se spune că Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. De asemenea, se știe că Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care își fac apariția pe pământ în noaptea dintre 23 si 24 iunie.
Citește și: Se spală rufe de Sânziene? Ce nu este bine să faci pe 24 iunie
„Drăgaica sau Sânziene marchează în calendarul ortodox sărbătoarea Nașterii Sfântului Ion Botezătorul, fiul preotului Zaharia și al Elisabetei. Acesta este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului.
Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.
Citește și: Noaptea de Sânziene. Ce este bine să facă fetele nemăritate
Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfantului Ioan Botezatorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Cel mai probabil, denumirea este preluată de la Sancta Diana, zeița silvestră”, potrivit Doxologia.ro.
La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate, potrivit tradiții-superstiții.ro.