Tragedia de la Colectiv: 6 ani de calvar pentru părinți, 60 de ani de pușcărie pentru vinovați: „Tot procesul a fost o bătaie de joc. S-au jucat cu nervii noștri”

În urma incendiului de la Colectiv au murit 65 de oameni și alte 146 au fost rănite
Tragedia de la Colectiv: 6 ani de calvar pentru părinți, 60 de ani de pușcărie pentru vinovați: „Tot procesul a fost o bătaie de joc. S-au jucat cu nervii noștri”

După 6 ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alți 146 au rămas mutilați pe viață, instanța a pronunțat, joi, 12 mai, verdictul final. 8 persoane au fost găsite vinovate, cărora li s-au aplicat pedepse privative de libertate cumulate la 60 de ani. Printre ele se numără și fostul primar al Sectorului 4 și actualul edil de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone.

Decizia magistraților Curții de Apel București a fost așteptată cu sufletul la gură de părinții și rudele victimelor. Aceștia spun că finalul procesului le-a adus un pic de liniște, dar cei mai mulți dintre ei nu sunt mulțumiți cu pedepsele aplicate. Unii dintre părinții celor ce au pierit în fatidica seara de 30 octombrie 2015 nu au mai apucat să trăiască momentul pronunțării decziei finale. S-au stins cu durere în suflet așteptând o sentință care parcă nu mai avea să vină.

Tragedia de la Colectiv: 6 ani de calvar pentru părinți, 60 de ani de pușcărie pentru vinovați

„În primul rând cred că toți ne bucurăm ca s-a terminat un chin la care am fost supuși 6 ani şi jumate, timp în care unii sau jucat cu nervii noștri.”, este mărturia mamei lui Alexandru Matei, unul dintre tinerii care au pierit în incendiu. Avea doar 26 de ani și s-a stins la o săptămână de la tragedie.

Femeia este convinsă că din 2015 și până în prezent nimic nu s-a schimbat în România, iar sistemul de sănătate este în continuare șubred.

„Mulţi dintre noi, părinţii celor care au pierit acum 6 ani şi jumate, nu mai sunt printre noi, dar nu pot să zic ca s-a făcut dreptate.

Să fim serioși! Sistemul nu a făcut absolut mimic în aceşti 6 ani de zile. Spitalele cu secțiile de arşi sunt inexistente în continuare.

Se moare din cauza incendiilor pe capete şi toţi cei care sunt prinși în tot felul de incendii în ţara ajung în Bucureşti doar ca să plece morți din spital. Nu au nicio șansă! Din acest punct de vedere nu s-a făcut absolut nimic.”, spune revoltată femeia, potrivit Antena 3.

„Pedepsele sunt mici pentru 65 de oameni care au murit”

Viața celor care au pierdut pe cineva în incendiul de la Colectiv nu va mai fi niciodată la fel. Condamnările date de instanță nu fac decât să sufle o adiere blândă deasupra rănilor sufletești pe care părinții, frații sau copiii celor ce nu mai sunt le vor avea pentru tot restul vieții.

”Mie mi se par pedepsele mici pentru 65 de oameni care au murit până la final, 10 ani pedeapsa cea mai mare, mi se pare mică. Pentru că au murit oameni! Nu se mai întorc! Cei care intră în închisoare se întorc acasă peste 10 ani! Maxim!, spune Adrian Albu, fratele Elsei, una dintre tinerele care au murit în urma tragicului incident.

”Cheltuielile se pot acoperi! Daunele morale nu se pot acoperi niciodată! Toți am rămas cu traume! Inclusiv cei care au fost martori au rămas cu traume. Chiar dacă nu au pățit nimic, au traume morale peste care nu vor trece niciodată”, mai spune el.

Președinte Asociația Colectiv: „Avem foarte multe lucruri de aflat și schimbat”

Eugen Iancu, tatăl unui tânăr care şi-a pierdut viața în incendiu și președintele Asociației Colectiv, a declarat că cel mai dureros lucru este că prea puține lucruri s-au schimbat în România în ultimii 6 ani.

„Mă bucur că avem un final. Pentru noi, care ne-am pierdut copiii e un moment de liniște. Putem să respirăm un pic.

A fost o zbatere. O încercare permanentă că vom atrage atenția autorităților, statului, că trebuie să identificăm greșelile, vinovații, că trebuie să ii pedepsim și să construim. După 6 ani jumate avem un prim răspuns al Justiției.

Avem acțiunea autorităților post-incendiu. Trebuie să știm de ce intervenția a fost cum a fost, de ce reprezentanții statului s-au opus în primele 5 zile că răniții să beneficieze de un tratament corect în spitalele europene. Și pentru asta au fost bani privați, de la intreprinderi și oameni care s-au oferit să plătească. Avem foarte multe lucruri de aflat și schimbat”, a spus Eugen Iancu, conform sursei citate.

Piedone: „Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să-i ajute Dumnezeu”

Printre cele opt persoane condamnate se numără și actualul edil de la Sectorul 5, la momentul incendiului primar al Sectorului 4, Cristian popescu Piedone. La scurt timp după pronunțarea deciziei magistraților, acesta a stat de vorbă cu jurnaliștii și le-a mărturisit acestora că nu se consideră vinovat.

„Este crucea pe care Dumnezeu mi-a dat să o port. Am credinţă în continuare în Dumnezeu. Astăzi, prin condamnarea mea, m-aş putea jertfi. Dacă aş putea să învii cele 64 de victime, nu aş ezita. Sunt alţii care stau ascunşi în spatele paravanelor. Mă duc cu demnitate, onoare şi respect, dacă justiţia a considerat asta.”, a spus acesta.

Întrebat de jurnaliști ce le transmite părinților victimelor care au ars în clubul Colectiv, Piedone a răspuns:

„Nu vreau să-i jignesc pe părinți. Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să-i ajute Dumnezeu. Legea nu se face plată pe pământ. Se face plată, acolo, în ceruri. Am credinţă în continuare în Dumnezeu.”

Părintele uneia dintre victimele de la Colectiv: „Incredibil! Ăsta ne-a blestemat!”

Din fața televizorului, părinții lui Alex Hogea – tânărul care a murit la trei săptămâni de la tragedie pe patul unui spital din Austria -, privesc cu stupoare la declarațiile primarului Sectorului 5.

Narcis Hogea, tatăl tânărului spune consternat: „Ăsta ne-a blestemat? Incredibil! Ăsta ne-a blestemat!”

„Proprietarii și-au primit pedeapsa. Dar dacă statul, prin angajații Primăriei, și-ar fi făcut treaba și nu ar fi autorizat clubul să funcționeze decât atunci când ar fi îndeplinit toate condițiile impuse de lege, atunci copiii noștri ar fi fost în siguranță”, spune tatăl lui Alexandru, în prezența jurnaliștilor de la Libertatea.

Cele 8 persoane condamnate în acest dosar au primit pedepse ce însumează 60 de ani de închisoare cu executare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre patronii clubului Colectiv, George Anastasescu – 11 ani și 8 luni de închisoare. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Persoanele condamnate definitiv la închisoare cu executare în Dosarul Colectiv

  • patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu – 11 ani și 8 luni de închisoare
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – 8 ani și 8 luni
  • patronul Clubului Colectiv Costin Mincu – 8 ani
  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise – 6 ani și 10 luni
  • patronul Clubului Colectiv Paul Gancea – 6 ani și 4 luni
  • Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare cu executare

În dosar au fost și achitări. Este vorba de 3 foste angajate ale Primăriei Sectorului 4: Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare; Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – primise 7 ani de închisoare în prima instanță; Ramona Sandra Moţoc, referent superior – primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, judecătorii au stabilit că Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov sunt obligate să plătească în solidar despăgubiri victimelor rămase în viață în urma incendiului de la Colectiv și rudelor celor decedați, în cuantum de 50 de milioane de euro.

În general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000 – 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
1 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • Cihodaru Catalina

    Dragii mei acesta a fost un proces politic punct .Gen proces chinezesc da ? Unu nu primarul e de vina .Principalii vinovați așa cum scriam parchetului București și de mîine trimit o scrisoare deschisă in care voi cere redeschiderea dosarului și eliberarea primarului .Ieri am trimis un memoriu primului ministru Ciuca legat de acest dosar mîine trimit un nou memoriu la parchetul și tribunalul București precum și președintelui Klaus Iohannis .Nu e corect ca un om nevinovat sa intre in pușcărie in timp ce organizatorii evenimentului unul din patronii clubului e de negasit una din patroanele aia cu focuri de artificii a murit și restul vai și amar și tu închizi un primar nevinovat .What ? Despre ce vorbim ? Politizarea dosarului ? Toți primarii dau asemenea hirtii dar asta nu înseamnă că ei sunt de vina .Pe bune .Deci daca in Cluj se întâmplă un incendiu la un club ce facem ? Spinzuram primarul ? Pe bune ? Deci cum spunea domnul Piedone .Să plecam din tara daca nu ne dorim sa ajungem in pușcărie nevinovați .

    Cu stima Și Respect

    Cihodaru Catalina – Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *