Ce trebuie să faci pentru ca pastele să nu se lipească atunci când le fierbi? Pastele sunt întotdeauna o alegere rapidă și delicioasă, atunci când nu ai prea mult timp să stai în bucătărie. Există o mulțime de rețete de paste și fiecare dintre noi are una preferată, însă până la rezultatul final, este important să fierbem corect pastele. De multe ori se poate întâmpla ca acestea să nu fiarbă uniform sau să se lipească de fundul vasului sau între ele.
Pastele reprezintă un preparat care se bucură de multă popularitate peste tot în lume. Originare din bucătăria italiană, pastele se consumă peste tot și sunt o variantă rapidă și sățioasă pentru orice masă. Există o mulțime de rețete cu paste, mai simple sau mai complexe, fiecare delicioasă în felul său. Fie că alegi să prepari spaghete, spirale, penne sau orice alt tip de paste, fierberea lor poate fi o provocare.
Există unele mituri care circulă cu privire la felul în care se fierb corect pastele. Unele gospodine adaugă ulei în apa în care fierb pastele, însă acesta nu ajută. Pentru ca pastele să nu se lipească între ele, trebuie să ții cont de câteva lucruri. În primul rând, alege paste de calitate, de la producători renumiți. Chiar dacă sunt puțin mai scumpe, acestea nu se vor lipi între ele și nici nu se vor sfărâma atunci când le fierbi.
Pastele trebuie puse la fiert atunci când apa dă în clocot, nu de la început. De asemenea, au nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a avea loc să fiarbă și a nu se lipi. Proporțiile corecte sunt: la un litru de apă care fierbe se adaugă 10 grame de sare și 100 de grame de paste. Se amestecă din când în când, pe măsură ce fierb.
Timpul de gătire depinde de tipul de paste și de rezultatul pe care ți-l dorești. Pe fiecare pachet de paste este specificat cât ar trebui să le lași la fiert. Dacă vrei ca pastele să fie mai moi, lasă-le cu 1-2 minute în plus. Dacă îți dorești paste al dente sau dacă urmează să le mai fierbi puțin și împreună cu sosul, lasă-le la fiert cu 1-2 minute mai puțin față de timpul indicat pe ambalaj.
Pentru a estima corect cantitatea de paste pe care urmează să o gătești, este util să ai le îndemână un cântar de bucătărie. O porție normală de paste are 100 de grame, pastele fiind cântărite înainte de fierbere. Pentru copii, poți calcula porția la 50 de grame de paste. În acest fel te asiguri că nu vei găti nici prea multe, nici prea puține paste.