Oricât de mult ne-am dori să rămâne albe, la un moment dat hainele albe devin gri sau galbene. Pentru a scăpa de această problemă e nevoie să folosim un truc simplu, pe care îl foloseau inclusiv bunicile noastre.
Pentru a păstra albul imaculat al hainelor bunicile noastre foloseau oțet, mai ales când acestea erau foarte murdare. Oțetul conține acid acetic concentrat care ajută la îndepărtarea uleiului, dar și elimină mirosurile neplăcute. Este un truc foarte bun pentru spălarea prosoapelor de bucătărie. Lasă-le la înmuiat timp de 30 de minute într-un litru de apă cu 50 de ml de oțet, apoi spală-le normal.
De asemenea, oțetul protejează țesăturile de decolorare. Înmoaie hainele într-o soluție de apă caldă cu oțet (1 la 15) și lasă-le acolo timp de 20 de minute înainte de spălare.
Oțetul îndepărtează depunerile de săpun. Se întâmplă uneori să punem mai mult detergent în mașina de spălat, iar excesul de spumă rămâne pe haine. Pentru a neutralizat acest efect, de prea multă spumă, pune câteva linguri de oțet la fiecare spălare.
Oțetul poate înlocui balsamul de rufe. Substanța din oțet înmoaie țesăturile în timp ce îndepărtează eficient murdăria. Așadar, hainele devin catifelate și moi fără balsam.
Oțetul poate ajuta la protejarea hainelor de firele de păr. Se întâmplă ca de multe ori să le scoatem din mașina de spălat pline de păr sau de scame. Dacă adaugi 100 de ml de oțet la spălare, electricitatea statică din rufe este eliminată, iar hainele sunt curate.
Oțetul îndepărtează petele galbene apărute pe haine din cauza transpirației. Înmoaie hainele respective în apă cu puțin oțet și lasă-le acolo 20-30 de minute, înainte de a le spăla.
Oțetul ajută atunci când în mașina de spălat apar depunerile de calcar. Amestecă 50 de ml de oțet cu 50 de gr de bicarbonat de sodiu și toarnă soluția în sertarul pentru detergent. Apoi în mașina de spălat pune 300 de ml de oțet și pornește-o la un program normal. Calcarul va dispărea.