Plantele în ghiveci înfrumusețează orice spațiu de locuit. În timp ce unele plante sunt ușor de îngrijit, altele au nevoie de condiții deosebite. Și unele, și celelalte, pot avea însă nevoie de atenție specială atunci când întâmpină probleme. Cum faci să salvezi o plantă de interior ale cărei frunze au început să îngălbenească.
Plantele de interior pot avea de suferit dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Primele semne că o plantă nu beneficiază de condițiile de care are nevoie se pot vedea la nivelul frunzelor. Atunci când acestea încep să fie pălite și să apară porțiuni galbene pe suprafața lor, înseamnă că planta suferă.
Primul pas este să identifici problema. Frunzele plantelor se pot îngălbeni din mai multe motive. Fie planta nu are parte de apă suficientă sau, dimpotrivă, este udată prea mult. Pentru a afla despre ce e vorba, este nevoie să verifici pământul din ghiveci, însă nu cel de la suprafață.
Dacă la o adâncime de 2-3 centimetri pământul este uscat și sfărâmicios, planta are nevoie să primească apă imediat. Dacă pământul este prea ud aproape de rădăcină, planta a fost udată excesiv. De asemenea, dacă planta a stat în bătaia directă a razelor soarelui, este posibil ca frunzele să fi fost afectate.
O plantă care are nevoie de multă lumină naturală va fi așezată aproape de fereastră, însă nu în soare direct. Frunzele îngălbenite pot transmite și faptul că planta nu are parte de suficientă lumină naturală. Mută ghiveciul mai aproape de fereastră, astfel încât floarea să primească mai multă lumină.
Dacă observi mici paraziți pe frunzele plantei sau orificii pe suprafața acestora, înseamnă că planta a fost atacată de dăunători. Pentru a scăpa de acesția, este nevoie să cureți funzele și apoi să aplici o soluție care să protejeze planta pe viitor. Fă un amestec din apă caldă și săpun și, folosind o cârpă, curăță bine frunzele și tulpina plantei.
Apoi, amestecă apă cu bicarbonat de sodiu, pune într-un recipient cu pulverizator și aplică zilnic pe frunzele plantei. În acest fel, floarea va fi protejată de paraziți, iar frunzele se vor vindeca. Petele galbene de pe frunze mai pot transmite mesajul că planta nu primește suficiente substanțe nutritive.
Dacă solul este sărac în substanțe hrănitoare, frunzele și florile vor avea de suferit. Poți folosi un fertilizant care se găsește în magazinele de specialitate, dar poți face unul și acasă. Pune în blender coji de banană uscate și coji de ouă și amestecă până când se mărunțesc. Adaugă puțină apă, astfel încât să obții o pastă omogenă.
Adaugă 1-2 lingurițe din amestec în ghiveci, la suprafața solului, apoi udă planta. Fertilizantul natural va ajunge în sol, iar planta va fi hrănită, datorită amestecului bogat în minerale.