Îți place să gătești, dar mereu te temi de momentul în care trebuie să tai ceapa? Există mai multe trucuri pe care le poți încerca și care te vor ajuta să nu îți mai lăcrimeze ochii atunci când pregătești ceapa pentru diferite feluri de mâncare.
Oricărei persoane i s-a întâmplat la un moment dat, în timp ce pregătea ceapa pentru mâncare, să îi apară lacrimile instant. Ei bine, există soluții pentru această situație!
Tăierea cepei sub un jet de apă ajută la reducerea cantității de gaze eliberate din aceasta, care cauzează lăcrimarea ochilor. Atunci când tai ceapa, celulele sale sunt rupte și eliberează un compus sulfuros numit syn-propanethial-S-oxid. Acesta este transformat de ochii noștri în acid sulfenic și produce senzație de arsuri, apoi lăcrimarea. Când tai ceapa sub un jet de apă, compuşii sulfuroşi sunt dispersaţi mai repede și nu ajung la suprafața ochilor atât de ușor.
Un alt truc simplu pentru a evita lăcrimarea în timpul tăiatul cepei este să pui această legumă în frigider cu 30 de minute înainte să o tai. Acest truc încetinește procesul de eliberare a gazelor iritante prin răcirea temporară a acesteia și va reduce eliberarea substanțelor chimice care provoacă iritarea ochilor.
Pune ceapa într-un bol cu apă alături de puțin bicarbonat de sodiu. Acesta va ajuta la neutralizarea acizilor din ceapa care sunt cauza principală a iritării ochilor.
La fel funcționează și într-un bol cu apă sărată, ca în cazul trucului cu bicarbonat de sodiu. Sarea ajută la diminuarea efectului gazelor iritante eliminate de ceapă.
Pune-ți o mască de protecție sau ochelari pentru a proteja ochii de gazele iritante eliminate de ceapă.
Dacă ai o astfel de mașină acasă pune ceapa în ea pentru a o toca. Este un mod rapid și eficient pentru a toca ceapa în bucătărie, fără a te face să plângi.
Vezi și – Motivul genial pentru care gospodinele pricepute pun ceapă în congelator. Trucul îți ușurează viața