Varza este o legumă valoroasă, bogată în nutrienți și o parte esențială a dietei noastre. Cu toate acestea, creșterea și menținerea ei în grădină poate fi o adevărată provocare, din cauza multitudinii de dăunători care pot amenința sănătatea și productivitatea culturii. Dacă vrei să te bucuri de o recoltă bogată și sănătoasă de varză, poți apela la aceste trucuri. Iată ce este important să folosești seara pentru a scăpa de dăunători.
Varza este o legumă care poate fi atatacă de un spectru larg de dănători, de aceea este esențial să știi cum să îi combați.
Printre cei mai comuni ”dușmani” ai verzei se numără afidele. Aceste mici insecte sunt de regulă de culoare verde sau maronie, iar la maturitate nu depășesc 4 mm. Afidele migrează foarte ușor de pe varză pe culturile vecine.
Citește și: Cât de des trebuie udată varza vara. Secretul grădinarilor pentru a fi mare, suculentă și gustoasă
Ouăle lor hibernează irana, iar primăvara ia naștere o nouă colonie. Combaterea afidelor poate fi o muncă de sisif, însă cu ajutorul acestui ingredient banal, pe care cu siguranță și tu îl ai în bucătărie, poți scăpa ușor de ele.
Tot ce ai nevoie este o soluție pe bază de oțet. Se adaugă 10 linguri de oțet de 9 grade în 2 l de apă și se pulverizează lichidul noaptea târziu, când micile insecte sunt adormite. La fel de bine poți folosi o soluție compusă din 40 g săpun lichid, 300 g de cenușă și 10 l de apă. La fel ca în cazul celei pe bază de oțet și aceasta trebuie folosită doar noaptea.
Gândacul galben se numără și el printre dăunătorii culturii de varză. Are dimensiuni între 5 și 8 mm, dungi negre sau roșii și se hrănește cu varza, precum și cu alte culturi.
Citește și: Cu ce trebuie stropite răsadurile de varză, de fapt. Secretul grădinarilor pentru o recoltă bogată
Insectele se așază pe buruieni la începutul primăverii și așteaptă apariția plantelor. Gâdacul galben se hrănește cu frunzele plantelor, ducând la uscarea acestora.
Pentru a scăpa de acești dăunători este recomandat să îndepărtezi buruienile din grădină. Dacă, însă, gândacul s-a instalat deja pe plante, este ncesar să folosești un insecticid din comerț.
O altă specie de insecte dăunătoare culturii de varză este puricele negru. Acesta se așează pe frunzele verzei și le mănâncă pe cele mai firave, lăsând în urmă o adâncitură care afectează plantele. De regulă, aceștia sunt mai activi atunci când afară este cald și un aer uscat.
Pentru a combate puricele negru, alege soiuri de varză timpurii sau târzii, udă abundent plantele, plantează mărar, coriandru sau usturoi lângă ea. O altă metodă de combatere este și praful de cenușă de lemn pus direct pe frunze, care sufocă dăunătorii.
Omizile fac și ele parte din categoria dănătorilor pentru varză. Pentru a ombate omizile, este nevoie să îndepărtezi frunzele pe care se află ouăle sau poți îndepărta manual larvele, pentru a nu folosi insecticid pentru un dăunător destul de vizibil.
Nu în ultimul rând, melcul este considerat și el un ”inamic” al culturii de varză. Aceștia sunt activi în special noaptea și dimineața, iar în restul timpului se refugiază în locuri umede și întunecate.
Pentru combatera melcilor se folosește o soluție făcută dintr-un pahar de oțet și 10 l de apă, cu care se pulverizează plantele. De asemenea, și cenușa ține melcii la distanță. Trebuie doar să o presari în jurul plantelor.