Trucul genial care te ajută să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp. Așa nu se vor strica, metoda e chiar banală

Așa rezistă în frigider până la o săptămână

Scris de: Daoud Andra

02 Jun. 2023

Trucul genial care te ajută să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp. Așa nu se vor strica, metoda e chiar banală

Căpșunile sunt, alături de cireșe, fructele-vedetă ale începutului de vară. Le găsim peste tot în această perioadă, în grădini, în piețe și supermarketuri, însă pe cât sunt de gustoase și de parfumate, pe atât sunt de perisabile. Ce poți face ca să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp? Metoda care le face să reziste în frigider chiar și o săptămână.

Cum să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp

Au apărut deja de ceva timp căpșunile românești, atât în grădini, cât și în piețe. Aceste fructe deosebit de aromate și parfumate sunt și printre cele mai perisabile. Dacă nu sunt depozitate corespunzător, ele se pot strica de pe o zi pe alta, chiar și în frigider. Pentru a le face să reziste cât mai mult timp și a te bucura de prospețimea lor până la o săptămână, trebuie să ții cont de câteva lucruri, de la cum le culegi, până la cum le depozitezi.

Citește și: Primul semn care îți arată că ești alergic la căpșune. La ce trebuie să fii atent

Dacă vorbim despre căpșunile culese direct din grădină, asigură-te că le rupi cu tot cu codiță. În acest fel, se vor păstra proaspete mai mult timp și nu își vor pierde gustul atunci când le speli. Dacă le cumperi de la piață sau din magazin, asigură-te că sunt cât se poate de proaspete și că nu sunt multe răscoapte sau care dau semne că încep să se strice.

Nu spăla toate căpșunile odată ce ai ajuns cu ele acasă, dacă nu le vei consuma chiar atunci. În cazul în care ai cumpărat sau cules fructele umede, pune-le răsfirate pe șervețele de bucătărie, astfel încât să se usuce complet înainte de a le pune în frigider. Depozitarea acestor fructe este esențială pentru ca ele să își păstreze prospețimea mai mult timp.

Citește și: Cum se spală corect căpșunile. Mulți români procedează greșit, ce trebuie să faci de fapt înainte de a le consuma

Pune-le în recipiente de sticlă la frigider

În loc să folosești caserole sau boluri de plastic pentru a le depozita, pune-le în recipiente din sticlă. Pot fi borcane sau caserole pyrex, însă nu pune capacul. Dacă le acoperi, în vas se poate forma condens, iar din cauza umezelii, căpșunile se pot strica în câteva zile. Fructele rezistă în frigider chiar și o săptămână, dacă sunt complet uscate și neacoperite.

Verifică zilnic dacă sunt fructe care s-au înmuiat sau care încep să mucegăiască și îndepărtează-le. O singură căpșună stricată le poate deteriora și pe celelalte care sunt bune.

Citește și: Ce se plantează lângă căpșuni. Așa vei avea o recoltă bogată

Cum se spală corect căpșunile

Aceste fructe se spală în momentul în care le consumi, nu mai devreme. Pune căpșunile într-un vas cu apă în care ai adăugau o lingură de bicarbonat de sodiu și lasă-le aproximativ 15 minute. Bicarbonatul ajută la eliminarea pesticidelor, în cazul în care fructele au fost stropite, dar este eficient și pentru a scăpa de micile insecte și de viermișorii care se află uneori pe suprafața sau în interiorul acestor fructe și pe care nu le vedem.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *