Căpșunile sunt, alături de cireșe, fructele-vedetă ale începutului de vară. Le găsim peste tot în această perioadă, în grădini, în piețe și supermarketuri, însă pe cât sunt de gustoase și de parfumate, pe atât sunt de perisabile. Ce poți face ca să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp? Metoda care le face să reziste în frigider chiar și o săptămână.
Au apărut deja de ceva timp căpșunile românești, atât în grădini, cât și în piețe. Aceste fructe deosebit de aromate și parfumate sunt și printre cele mai perisabile. Dacă nu sunt depozitate corespunzător, ele se pot strica de pe o zi pe alta, chiar și în frigider. Pentru a le face să reziste cât mai mult timp și a te bucura de prospețimea lor până la o săptămână, trebuie să ții cont de câteva lucruri, de la cum le culegi, până la cum le depozitezi.
Citește și: Primul semn care îți arată că ești alergic la căpșune. La ce trebuie să fii atent
Dacă vorbim despre căpșunile culese direct din grădină, asigură-te că le rupi cu tot cu codiță. În acest fel, se vor păstra proaspete mai mult timp și nu își vor pierde gustul atunci când le speli. Dacă le cumperi de la piață sau din magazin, asigură-te că sunt cât se poate de proaspete și că nu sunt multe răscoapte sau care dau semne că încep să se strice.
Nu spăla toate căpșunile odată ce ai ajuns cu ele acasă, dacă nu le vei consuma chiar atunci. În cazul în care ai cumpărat sau cules fructele umede, pune-le răsfirate pe șervețele de bucătărie, astfel încât să se usuce complet înainte de a le pune în frigider. Depozitarea acestor fructe este esențială pentru ca ele să își păstreze prospețimea mai mult timp.
În loc să folosești caserole sau boluri de plastic pentru a le depozita, pune-le în recipiente din sticlă. Pot fi borcane sau caserole pyrex, însă nu pune capacul. Dacă le acoperi, în vas se poate forma condens, iar din cauza umezelii, căpșunile se pot strica în câteva zile. Fructele rezistă în frigider chiar și o săptămână, dacă sunt complet uscate și neacoperite.
Verifică zilnic dacă sunt fructe care s-au înmuiat sau care încep să mucegăiască și îndepărtează-le. O singură căpșună stricată le poate deteriora și pe celelalte care sunt bune.
Citește și: Ce se plantează lângă căpșuni. Așa vei avea o recoltă bogată
Aceste fructe se spală în momentul în care le consumi, nu mai devreme. Pune căpșunile într-un vas cu apă în care ai adăugau o lingură de bicarbonat de sodiu și lasă-le aproximativ 15 minute. Bicarbonatul ajută la eliminarea pesticidelor, în cazul în care fructele au fost stropite, dar este eficient și pentru a scăpa de micile insecte și de viermișorii care se află uneori pe suprafața sau în interiorul acestor fructe și pe care nu le vedem.