Humusul este una dintre cele mai bune alegeri în materie de mâncare atunci când vrei să ții post. Acest preparat provine din Liban, dar nu este deloc greu de preparat. Află din acest articol cum să faci și tu un humus gustos, cremos și sățios după rețeta originală a libanezilor.
Humusul este o foarte importantă sursă de proteine vegetale. Un lucru mai puțin știut este că rețeta de humus stă la baza mai multor preparate, atât grecești, italienești, cât și asiatice. Secretul constă în pasta de tahini, care va face din humusul tău cel mai bun preparat în zilele de post sau dacă pur și simplu nu vrei să mănânci carne. Însă ai grijă să nu confunzi pasta de tahini cu uleiul de susan. Respectă întocmai lista de ingrediente și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține un humus original și de calitate.
Pentru a prepara humusul libanez, original, ai nevoie de:
Dacă folosești năut în lichid, din comerț, scurge-l de apă și clătește-l. Dacă, însă, folosești năut crud, pune-l la fiert cu o linguriță de bicarbonat de sodiu. După ce fierbe, clătește-l și lasă-l să se răcească. Pune toate ingredientele într-un recipient și mixează-le până obții o pastă fină, dar densă. Dacă vrei să faci acest lucru manual, folosește o lingură de lemn. Poți să consumi acest tip de humus și cu biscuiți, dar neapărat sărați.
Pentru rețeta de humus marocan, ai nevoie de:
Pașii se repetă, întocmai ca la humusul libanez. Și pe acesta îl poți mânca alături de biscuiți sărați. Îl poți decora cu boia sau pătrunjel verde proaspăt. Pentru rețeta de humus tip guacamole, lista de ingrediente se schimbă și integrează și avocado. Se prepară la fel ca rețetele prezentate anterior. Pentru aceast rețetă, ai nevoie de:
Ca să îți iasă un humus ca la carte, trebuie să ai grijă la unele lucruri: folosește doar ulei de măsline extravirgin și doar ingrediente calitative; evită usturoiul chinezesc, cel mai bun fiind cel de grădină; nu fierbe năutul în apă de la robinet, fiind indicat să foloseși apă plată sau de izvor; ca să fiarbă mai repede, ține năutul la înmuiat în apă câteva ore, cel mai bine peste noapte; în apa în care fierbi năutul pune puțină sare, evitând să pui în humus la final; încorporează uleiul pe măsură ce amesteci ingredientele; fierbe năutul la foc mic pentru a nu-și pierde aroma.
Humusul este foarte bun pentru sănătate. Acesta nu conține multe calorii și grăsimi, astfel că dacă ai probleme cardiovasculare, este recomandat să mănânci humus regulat. Și dacă suferi de diabet ar fi bine să introduci humusul în alimentația ta zilnică. Humusul e o sursă bună de minerale, fier, fosfor, cupru, mangan, dar şi de acid folic.